Одна з найгарячіших точок на фронті — Авдіївка: карта війни за 23 жовтня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Сьогодні, 23 жовтня, президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача та заслухав доповіді щодо ситуації в зоні бойових дій. Українські військові та розвідники отримали відповідні завдання, які, як зазначив глава держави, прискорять звільнення захоплених російськими окупантами територій, повідомляє FREEДОМ.

На кадрах можна побачити бойову роботу зенітного ракетного комплексу (ЗРК) Hawk (“Хоук”), який віднедавна перебуває на озброєнні української армії. З цих та інших систем у ніч проти 23 жовтня Сили протиповітряної оборони України знищили російську авіаційну ракету та 14 ударних безпілотників.

На фронті однією з найгарячіших точок залишається місто Авдіївка Донецької області. Там росіяни не полишають спроб прорвати українську оборону, проте зазнають колосальних втрат у живій силі та техніці. Разом із цим, за інформацією міської військової адміністрації, у самому місті залишається 1601 житель. Окупанти постійно обстрілюють під’їзні дороги, майже унеможливлюючи евакуацію та доправлення гуманітарної допомоги.

“22 км до міста постійно під обстрілами і вдень, і вночі. Якщо в них є можливість, дозволяє погода, вони запускають безпілотні апарати “Орлани”, стежать за дорогою. Будь-який рух для них — сигнал для відкриття вогню”, — повідомив начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш у коментарі “Радіо Свобода”.

За даними Генерального штабу Збройних сил України, за добу на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили близько 10 атак росіян. Стільки ж на Мар’їнському та Бахмутському. Також окупанти безуспішно штурмували українські позиції на Куп’янському, Лиманському, Шахтарському та Запорізькому напрямках.

Водночас Сили оборони України ведуть штурмові дії південніше Бахмута та наступальну операцію на Мелітопольському напрямку.

Тим часом українські захисники продовжують витісняти російських загарбників із тимчасово окупованого лівого берега річки Дніпро в Херсонській області. За добу окупанти втратили там один спостережний пункт, а також пункт польового постачання та управління безпілотниками.

“У нас триває бойова робота, яка не підлягає розголошенню. ЗСУ ведуть точкову і дуже прицільну роботу. Б’ють по ворогу так, щоб не нашкодити цивільному населенню. Зокрема, вдалося знищити півтора десятка російських окупантів, сім одиниць авто- і бронетехніки, а також сім великокаліберних гармат”, — поінформувала начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі марафону “Єдині новини”.

Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, тільки за допомогою безпілотників Сили оборони України за тиждень вразили 223 одиниці російської техніки.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення втрати російської армії в Україні склали майже 295 тисяч осіб. 870 російських окупантів було ліквідовано минулої доби. Також за 24 години знищено 12 російських танків, 22 бронемашини, 25 артсистем і десятки іншої ворожої техніки.

Читайте також: Авдіївка — це спроба Путіна показати результат за рік активної війни, — Лещенко

Нагадаємо, як розповів військовий експерт Владислав Селезньов, ключова перевага російської армії полягає навіть не в тому, що в неї величезна кількість особового складу, а саме в тому, що росіяни мають дуже серйозні складові своїх систем радіоелектронної боротьби (РЕБ), які створюють чимало проблем для українських операторів дронів. І з цими системами необхідно боротися.

Прямий ефір