Формула миру — це не тільки про Україну: ініціативу Зеленського проаналізував політолог

Ілюстративний колаж: pixabay.com

На Мальті 28-29 жовтня відбудеться третій саміт із принципів відновлення сталого і справедливого миру для України. На ньому розглянуть формулу миру, ініційовану президентом України Володимиром Зеленським. Про те, що значить ініціатива українського президента для миру в ефірі підготовки до третього саміту з формули миру в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ говоримо з віцепрезидентом Аналітичного центру “Політика”, політологом Олегом Лісним.

“Річ у тім, що ми повинні розуміти, з чим ми маємо справу. І я хочу підкреслити, що це не тільки про Україну. Формула миру — це про те, що коли закінчиться справедливим миром війна в Україні, то це буде калька для роботи з можливими конфліктами у світі. Тому що насправді формула миру про те, що Російська Федерація зруйнувала міжнародне право, і Україна має повне право волати до відновлення цього всього, бачить свої конкретні кроки”, — зазначив він.

Лісний підкреслив, що зараз Україна перестала бути окремою країною.

“Це країна, яка потрапила в дуже складну ситуацію, тому що, зокрема й Захід, проґавив насправді Російську Федерацію. Це треба визнати. І тому ми маємо повне право показувати шлях до миру, і шлях до того, щоб більше цього не було. Про це і президент говорив, і українські делегації неодноразово говорили, що ми зараз більш глобальні, ніж будь-коли. І це дуже важливо”, — пояснив політолог.

Він упевнений, що кожен новий саміт, на якому розглядається українська формула миру, — це шлях до вирішення проблеми.

Читайте також: Двосторонні відносини та формула миру: Зеленський провів розмову з Ердоганом

Нагадаємо, третю зустріч з обговорення української формули миру проведуть на Мальті 28-29 жовтня. Захід планують відвідати представники понад 50 країн.

Прямий ефір