Захопити Луганську та Донецьку області, відвернути резерви ЗСУ і здобути хоч якісь перемоги до кінця воєнної кампанії цього року: завдання ЗС РФ оцінив Романенко

Ігор Романенко. Скріншот: uatv.ua

Головні стратегічні завдання, які мають збройні сили Російської Федерації (ЗС РФ), — це захоплення Луганської та Донецької областей, перетягування резервів Збройних сил України (ЗСУ) на Авдіївський напрямок, а також здобуття бодай якихось воєнних перемог до кінця року. Таку думку сьогодні, 21 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

“Путін до кінця цього року поставив завдання захопити Луганську і Донецьку області в адміністративних кордонах. Друге стратегічне завдання — це відвернути резерви Сил оборони України, які призначені для наступальних дій на півдні. Закінчується воєнна кампанія цього року, залишилося кілька місяців, і треба мати якісь результати. Тобто весь цей час Соледар і Бахмут пропаганда російська намагається підняти до рівня Сталінграда. Усе це не зовсім переконливо. І тому завдання — захопити Авдіївку”, — пояснив він.

Російські окупанти намагаються перерізати логістику ЗСУ та оточити Авдіївку, сказав експерт.

“Противник тяжіє до того, щоб провести оперативне охоплення, в народі котел. Зараз найбільш інтенсивні бої з боку Красногорівки в бік Степового. Мета РФ — захопити та перерізати залізницю. Там гілка проходить. Це шлях логістичного забезпечення наших оборонців у гарнізоні Авдіївки. На півдні такого ж роду підхід, тільки удари завдаються по Первомайському, Водяному, Опитному. Там РФ хоче перерізати шосейну дорогу. Нашим військам вдалося збити такий наступальний імпульс на півночі, хоча противнику вдалося просунутися на кілька кілометрів”, — розповів він.

На Авдіївському напрямку ворог зазнає величезних втрат, зазначив Романенко.

“Добу тому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний працював на Авдіївському напрямку. Докладаються певні заходи, щоб стабілізувати ситуацію, призупинити наступ і завдати максимальної шкоди”, — додав він.

Читайте також: Путін хоче захопити всю Донецьку область, почати переговори і заморозити конфлікт — думка Гармаша

Прямий ефір