Лукашенко і Путін — союзники, тому санкції щодо Білорусі та РФ необхідно застосовувати однакові — думка Латушка

Павло Латушко. Скріншот: uatv.ua

Білорусь перетворилася на хаб, через який Російська Федерація обходить санкції. Тому Західні країни повинні застосовувати однакові санкції до цих країн, щоб до Росії не потрапляли товари зі списків заборонених для РФ. Таку думку сьогодні, 19 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

“На жаль, було допущено початкову помилку на початку другої фази війни, коли ми звертали увагу всіх партнерів у Європейському Союзі, коли було ухвалено підхід різних санкцій, які застосовують щодо Росії та режиму [самопроголошеного президента Білорусі Олександра] Лукашенка. Тоді ми попереджали, що це призведе до створення санкційних дірок, і ці санкційні дірки реально існують. Ефективність санкцій, що застосовуються до Росії, нижча через те, що стосовно режиму Лукашенка застосовано санкції іншого характеру, щодо інших товарних груп. Це дає можливість в інтересах Росії завозити за імпортом до Білорусі продукцію, яка просто потім переоформляється і йде в Російську Федерацію”, — сказав він.

Росію і Білорусь можна вважати єдиним митним простором, зазначив експерт.

“Тільки зараз наші партнери почали розуміти, що Лукашенко і [президент РФ Володимир] Путін побудували Союзну державу — це єдиний економічний митний простір. Це означає, що переміщення товарів відбувається фактично без обмежень і ввезені товари в Білорусь ідуть у Російську Федерацію. Лукашенко робитиме все, щоб допомагати Росії. Тому необхідно запроваджувати такі самі санкції за масштабом щодо режиму Лукашенка, як щодо Російської Федерації. Інакше це марно, неефективно”, — пояснив він.

Читайте також: Російські трейдери нишпорять у всьому світі, збираючи по крихтах готових закрити очі на санкції проти РФ споживачів, — Рябцев

Прямий ефір