Росія — зайва: український коридор працює в Чорному морі (ВІДЕО)

Балкер, який пройшов "зерновим коридором". Фото: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Росія стала зайвою ланкою у ланцюзі експорту зерна з України на міжнародні ринки. Наразі “зерновий коридор” функціонує через територіальні води Румунії, Болгарії та Туреччини. Ним, після виходу Російської Федерації із зернової угоди, із чорноморських портів уже вийшло 21 судно, а під навантаження зайшли 25 кораблів, повідомляє FREEДОМ.

Росія заявила про вихід із зернової угоди у липні 2023 року. У відповідь на це Володимир Зеленський повідомив, що необхідно продовжувати використовувати “зерновий коридор” навіть попри дії РФ.

“Ніхто не має права руйнувати продовольчу безпеку будь-якого народу. Якщо якась купка людей десь у Кремлі вважає, що вони мають право вирішувати: чи буде їжа на столах у різних державах — у Єгипті чи Судані, Ємені чи Бангладеш, у Китаї, Індії, Туреччині, Індонезії, то світ має можливість показати, що шантаж не дозволено нікому. Чорноморська зернова ініціатива може і має працювати й надалі. Якщо без Росії, то без Росії”, — заявив президент України Володимир Зеленський.

Практично одночасно з виходом з угоди російська армія почала обстрілювати українські порти та зернову інфраструктуру. Під удари потрапили елеватори та зернові термінали.

“17 масованих атак з моменту виходу Росії із зернової угоди, зниження на 40% експортного потенціалу портів, майже 300 тис. т знищеного зерна — це спроба Російської Федерації поглибити продовольчу кризу в країнах, які залежать від української продукції”, — вважає міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Атаками ракет і дронів Росія створює загрози для судноплавства в Чорному морі. Однак Україна спромоглася створити можливість для роботи тимчасового коридору для цивільних судів. У світі він уже отримав назву український коридор. Для експорту зерна цим маршрутом вже скористалося 21 судно, ще 25 зайшли до чорноморських портів під завантаження.

“У нас із Російською Федерацією не було жодних угод. Звідки виходила Росія, нам все одно, ми з ними жодних стосунків із цього приводу не мали. Ми робитимемо те, що вважаємо за необхідне. Ми рухатимемо ці кораблі із зерном туди, куди вважаємо за необхідне. І ні в кого питати дозволу не збираємося”, — заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в інтерв’ю “Українському радіо”.

Україна знайшла нові шляхи для експорту агропродукції та продовжила постачати продовольство світу наземними шляхами, а також морем. Минулої середи, 11 жовтня, ще три кораблі залишили Одеський порт, і процес наростає. На думку українських дипломатів, це наочно демонструє: те, що раніше здавалося неможливим, зараз набуло практичного втілення.

“Нам зараз важливо переконати міжнародних партнерів у необхідності страхування суден, що йдуть альтернативними морськими шляхами, у необхідності замовляти більше зерна з України та таким чином створити додатковий тиск на Росію, щоб вона не блокувала застосування самого коридору, як було погоджено. Якщо ні, вивезення зерна відбуватиметься без неї. Насправді Росія в цьому випадку — надмірна ланка, якої не потребує наш ланцюг постачання зерна на міжнародні ринки”, — констатував посол України в Туреччині Василь Боднар.

Попри обстріли, Україна продовжує експортувати агропродукцію і по Дунаю. Хоча у значно менших обсягах, ніж раніше. Але, за словами експертів, ситуацію мають змінити додаткові постачання систем протиповітряної оборони.

“Нам їх обіцяють, вони мають бути, щоб гарантувати безпеку цього регіону. І тоді можна буде збільшити можливості щодо експорту”, — зазначив член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Про відкриття “зернового коридору” для України вже оголосила Литва. Найближчим часом розпочне роботу коридор з України через Молдову до Румунії.

Однією з країн, які можуть бути партнерами захисту української інфраструктури та забезпечити системний експорт українського продовольства на світові ринки, вже стали Нідерланди.

Читайте також: Зернова угода за участю РФ не потрібна — ми знайшли “коридор”, і він працюватиме, — голова “Української аграрної асамблеї”

Нагадаємо, Туреччина, Румунія та Болгарія планують розпочати операцію з протимінної протидії в морі, що може сприяти безпеці експорту зерна з України.

Прямий ефір