Зернова угода за участю РФ не потрібна — ми знайшли “коридор”, і він працюватиме, — голова “Української аграрної асамблеї”

Завантаження продовольства на судна для експорту. Ілюстративне фото: mind.ua

Зернова угода за участю Росії для експорту продовольства не потрібна. РФ лише заважала експорту доти, як вийшла з угоди. Про це сьогодні, 14 жовтня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова громадської організації “Українська аграрна асамблея” Олександр Гапон.

Він зазначив, коли угода тільки укладалася — це був вихід із глухого кута, оскільки “море стояло” і ніхто не розумів, що зробить Росія: “чи вона обстрілюватиме мирні судна, чи ні”. Проте Росія, беручи участь в угоді, відверто заважала українському експорту.

“Вона просто заважала останнім часом всій зерновій угоді, швидкості проходження суден, не кажучи про те, що вони говорили, що мають перевіряти судна, які входитимуть сюди, бо вони можуть везти з собою зброю. А що ви перевіряли у суднах, які виходили? Уламки від цієї зброї?… Зернова угода і так останні місяці не працювала”, — констатує гість ефіру.

Він зазначає: український експорт морем сьогодні, безумовно, у десятки разів менший від повноцінного. Проте робота морського зернового коридору — єдиний правильний шлях.

“Нехай це буде зараз для всіх нас тяжко. Справді, у цей час наш експорт у десятки разів перевищував те, що ми експортуємо морем зараз. Проте ми вже знайшли цей “коридор”, і він працюватиме — іншого шляху немає. Жодної Росії, жодних перевірок її… Ми вже перевірили: це не працює. Справа навіть не в тому, що ми не хочемо їх бачити на відстані не лише витягнутої руки, а взагалі біля наших будь-яких економічних, стратегічних інтересів, а виходячи з прагматики: воно не працювало і не працюватиме. Спочатку росіяни намагалися робити хорошу міну за поганої гри, хоча б якось пропускали судна, потім — пару суден на тиждень. Це вже не була робота. І при тому вони залишалися білими та пухнастими. Тому їх там не повинно бути. Ми маємо працювати самі, ми про це говоримо вже понад пів року, і це буде працювати”, — упевнений голова “Української аграрної асамблеї”.

Читайте також: 25 тис. кв. км акваторії біля узбережжя Одеської та Миколаївської областей закрито від надводних сил РФ, залишилося тільки небо, — Плетенчук

Нагадаємо, Туреччина, Румунія та Болгарія планують розпочати операцію з протимінної протидії в морі, що може сприяти безпеці експорту зерна з України.

Прямий ефір