Держави Європейського Союзу посилюють допомогу: як Болгарія допомагає Україні (ВІДЕО)

Тодор Тагарєв. Фото: reporters-bg.com

Країни Європейського Союзу продовжують надавати Україні військову допомогу. Деякі з них вважають за краще робити це не публічно, але це не означає, що підтримка таких держав є несуттєвою. Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев погодився розповісти про підсумки зустрічі Контактної групи з оборони України та про те, яку допомогу українській армії та флоту готова надати його країна, передає FREEДОМ.

Тагарев мав двосторонню зустріч з українським колегою Рустемом Умєровим. Міністр оборони України розповів лише про майбутнє навчання українських пілотів F-16 англійської мови, але насправді спільних проектів набагато більше, адже під час переговорів було підписано меморандум, який зачіпає багато напрямків.

“Суттєві результати зустрічі з моїм болгарським колегою Тодором Тагаревим. Ми підписали меморандум, який розширює сферу двостороннього співробітництва, включаючи кіберзахист, стратегічні комунікації, здобуття військово-технічної підтримки”, — написав Рустем Умєров, міністр оборони України у соцмережі Х.

Як зазначив міністр оборони Болгарії, меморандум не передбачає жодних конкретних зобов’язань, але окреслює галузі, які становлять спільний інтерес для повноцінної співпраці. Наприклад, військова освіта, підготовка медичних кадрів, наукові дослідження та розробки, оборона, виробнича кооперація та інші сфери інтересів.

“Болгарська військово-морська академія дуже зайнята підготовкою моряків, майбутніх моряків для ВМС України”, — повідомив Тагарев.

Болгарія разом з іншими державами Європейського Союзу та НАТО готова частково забезпечити безпеку альтернативного маршруту експорту українського зерна морем.

“Туреччина, Румунія та Болгарія планують розпочати операцію з протимінної протидії. По суті це означає, що військово-морські сили трьох країн подбають про те, щоб у наших водах не було морських мін, що може бути корисно, може сприяти безпеці експорту зерна з України”, — повідомив Тагарев.

Перед зустріччю Контактної групи з оборони України, її ще знають як група формату “Рамштайн”, стало відомо, що Болгарія передасть Україні несправні ракети від комплексів протиповітряного захисту С-300.

“Надамо ракети, які мають певні параметри, що виходять за межі нормального контролю. Вони потребують деяких технічних робіт, які неможливо виконати для нас у Болгарії. Ми не можемо їх відновити. Але передбачається, що Україна сама чи, можливо, з якимись іншими союзниками зможе зробити ці ракети придатними”, — повідомив Тагарев.

Але ракети — це не все, що передає Болгарія, адже вона виробляє 122 та 152 міліметрові снаряди радянського зразка.

“Болгарія експортує зброю, вироблену у країні. Насамперед боєприпаси, які необхідні та дуже швидко використовуються Збройними силами України. У деяких випадках вони можуть надходити безпосередньо до України. В інших випадках вони йдуть на поповнення запасів інших союзників, які постачають Україні боєприпаси”, — сказав міністр оборони Болгарії.

В Уряді Болгарії вважають, що не повинно бути жодних обмежень щодо постачання в Україну болгарської зброї. Міністр оборони Болгарії наголошує, що відправка боєприпасів до України — це не просто бізнес чи благодійність, це реалізація національних інтересів Болгарії.

“У нас є дуже чітке розуміння, що підтримка України — це не лише моральний обов’язок, це відповідає нашим стратегічним інтересам. І ми дуже послідовні щодо цього. Поки що, ви знаєте, це політична нестабільність. Все може трапитись. Тому я не можу обіцяти, що це буде за два роки. Але зараз підтримка України спирається на значну більшість у парламенті”, — сказав міністр.

Міністр оборони Болгарії впевнений, що його країна й надалі підтримуватиме Україну в її боротьбі проти російської агресії.

Прямий ефір