Співпраця РФ з КНДР та Іраном: російський ВПК не здатен самостійно забезпечувати війну в Україні (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Росія вже не може самостійно вести війну, яку вона розв’язала проти України, і потребує допомоги інших країн, зокрема таких, як Іран і Північна Корея. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час засідання у форматі “Рамштайн” у Брюсселі (Бельгія), інформує FREEДОМ.

“Росія не справляється самостійно з цією війною. Ви це бачите. Їй потрібен Іран: без “Шахедів” (Shahed) та іншої допомоги Росія не може. Їй потрібна Північна Корея. Уявіть це: вперше у своїй історії Москва пішла на уклін до Пхеньяну. Чорноморський флот Росії тікає від наших морських дронів і ракет”, — заявив він.

Президент наголосив, що Росія хоч і повільно, але впевнено виходить із різних точок геополітичних розломів у світі, тому що їй не вистачає своїх сил.

“Уявити собі, що в Радянському Союзі генеральний секретар ЦК КПРС їде випрошувати снаряди до генерального секретаря Трудової партії Кореї — це прозвучало б як дурний анекдот, а путінська Росія до цього докотилася. Виявилося, що їхній військово-промисловий комплекс (ВПК) не тільки не просунувся на 30 років, а навпаки втратив можливості радянського оборонпрому. Весь російський оборонпром, який нібито мобілізовано працювати в три зміни, виявляється здатний випускати до 20 танків на місяць. І ще приблизно 50 можуть розконсервувати зі складів. За цей самий час за найскромнішими оцінками, ми знищуємо близько 200 машин на місяць”, — сказав військовий експерт Євген Дикий.

Стало відомо, що завантаження вантажної залізничної станції Туманган у КНДР на кордоні з Росією різко зросло після зустрічі лідера країни Кім Чен Ина з Володимиром Путіним на космодромі Східний у вересні 2023 року. Про це свідчать і супутникові знімки. 5 жовтня на станції одночасно перебували близько 73 вантажних вагонів. А за останні п’ять років там їх було не більше 20. Експерти вважають, що це може означати початок поставок озброєння Північною Кореєю Росії.

“Критично допомогти Росії на полі бою Північна Корея не зможе. Вона не зможе надати Росії зброю, як американці надали Україні артилерійську ракетну систему HIMARS (“Хаймарс”) минулого року, і ті змінили певним чином хід війни. Армія північної Кореї десь застрягла максимум у 70-х роках минулого століття”, — сказав виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Експерти припускають, що Росія могла запросити у Північної Кореї, зокрема, артилерію і снаряди до неї.

“Корейських снарядів я б не боявся. Річ у тім, що 2020 року ми вже бачили, що собою являє корейська оборонна промисловість. Вони влаштували показові стрільби по південнокорейському безлюдному острівцю. Було випущено 2400 снарядів, загалом до острівця долетіло приблизно 400, і з тих, що долетіли, розірвалося приблизно 80”, — додав Дикий.

Деякі оглядачі не виключають, що КНДР може передати Росії не тільки боєприпаси для артилерії і самі артилерійські системи, а й безпілотники. А все, що порушує міжнародні санкції, може бути оформлено так, щоб це можна було заперечувати.

Читайте також: Росія, Іран, Сирія, Венесуела і Північна Корея сформували “вісь зла”, світова безпека на сьогодні повністю відсутня, — Добряк

Прямий ефір