Ми робимо дипломатичні революції, — Мезенцева прокоментувала підсумки ПАРЄ для України

Марія Мезенцева. Фото: uatv.ua

Крім прийняття Парламентською асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) резолюції, що визнає президента Росії Володимира Путіна диктатором і країну-агресора — диктатурою, під час сесії були прийняті й інші не менш важливі рішення. Про це сьогодні, 13 жовтня, в ексклюзивному коментарі FREEДОМ розповіла голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева.

“Це вперше, що в п’ятницю ухвалюються такі важливі резолюції та рішення, але ми любимо робити дипломатичні революції”, — сказала вона. 

За її словами, з усіх документів особливе значення мають три, зокрема резолюція, присвячена забезпеченню стабільного миру в Україні та безпеці в Європі.

“З перших рядків ідеться про контрнаступ наших Сил оборони, до нього приурочена більша частина документа — це просто екстремальний фактаж, тому що раніше уявити таке в ПАРЄ було неможливо, ми не парламентська асамблея НАТО, тому для нас це важливо. Які форми підтримки мають бути для України: військова, політична, економічна та інші”, — наголосила вона.

Мезенцева зауважила, що друга резолюція — визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу. У рамках цього питання також обговорювалася необхідність створення спеціального трибуналу у зв’язку з російською агресією.

І, звісно, визнання президента Росії Володимира Путіна — диктатором, а країни-агресора — диктатурою.

“Ми сьогодні не просто вперше говорили про нелегітимність Путіна, про його дивну 20-річну кар’єру, але також, як превентивний механізм того, що він потенційно не зможе балотуватися на наступний термін”, — пояснила вона.

Таким чином, усі контакти з Володимиром Путіним будуть припинені після завершення його сьогоднішнього президентського терміну.

“З ним будуть комунікувати тільки в гуманітарному напрямку. Наскільки ми розуміємо, це цивільні полонені і не тільки. Тобто, тільки в наших інтересах. Мир, про який говорить кожен із цих документів, може бути тільки за умовами України. І єдиним шляхом вирішення війни є мирний план Зеленського”, — акцентувала Мезенцева.

Вона додала, важливо, що в документі наголошують на зв’язку Кремля з нападом ХАМАСу на Ізраїль.

“Один почерк воєнних злочинів. Знову ж таки, ми говоримо не просто про ефемерний суд, ми говоримо про новий конкретний формат міжнародного спеціального трибуналу, щоб покарати топкерівництво Росії, зокрема військове. Важливо, що там згадано і про збитий рейс MH17, і про підтримку реєстру збитків, компенсації для кожного українця, зібрання всіх воєнних злочинів, їхню верифікацію в Гаазі і, звісно ж, підтримка всіх переміщених осіб, наша євроатлантична інтеграція. Тобто, документ колосальний”, — резюмувала Марія Мезенцева.

Читайте також: Це навіть не авторитарне правління: визнання Путіна диктатором прокоментував президент ПАРЄ

Нагадаємо, з 9 по 13 жовтня у французькому Страсбурзі проходила осіння сесія ПАРЄ. Україна стала однією з ключових тем сесії. 12 жовтня депутати підтримали дві важливі резолюції на підтримку України — “Забезпечення справедливого миру в Україні та довготривалої безпеки в Європі” і “Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру“. 13 жовтня ПАРЄ своєю резолюцією визнала президента Російської Федерації Володимира Путіна диктатором, а російський режим — диктатурою.

Прямий ефір