Росія, Іран, Сирія, Венесуела і Північна Корея сформували “вісь зла”, світова безпека на сьогодні повністю відсутня, — Добряк

Євген Добряк. Скріншот: uatv.ua

У світі всі прекрасно розуміють, що Росія руками Ірану фактично здійснила військово-терористичну операцію ХАМАСу та ісламського джихаду проти Ізраїлю, проти мирних громадян. Таку думку сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з міжнародних відносин, народний депутат України VI скликання Євген Добряк, коментуючи заяву президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн щодо необхідності переглянути відносини з Іраном у зв’язку з підтримкою Тегераном угруповання ХАМАС.

“Якщо на сьогодні окремі держави, зокрема Європейського Союзу, називаємо прямо: Франція мала завжди непогані стосунки з Іраном, навіть смішно казати: ісламська революція 1979 року, де Франція брала побічну участь у цих усіх подіях, вона була теж зацікавлена в певних подіях. Це до слова. Урсула фон дер Ляєн говорить про те, що потрібно практично до мінімуму звести всі взаємини з Іраном. Звісно, головний бенефіціар — Росія, але бенефіціар, зокрема, й Іран, тому що він отримав певні вигоди і преференції, хаос і дестабілізацію. Потрібно посилити тиск на Іран, посилити його ізоляцію, посилити санкційний тиск для того, щоб хоча б у політичному і дипломатичному секторі якомога більше ізолювати його від цивілізованого світу”, — сказав він.

За словами Добряка, зараз такі країни, як Росія, Іран, Сирія, Венесуела і Північна Корея сформували “вісь зла”.

“Які фактично вносять глобальний хаос у глобальну геополітичну стабільність, геополітичний світовий порядок. Фактично цим другим фронтом на Близькому Сході, в Ізраїлі, світовий порядок і світова безпека на сьогодні повністю відсутні”, — каже Добряк.

Тому, звичайно, вважає експерт-міжнародник, що всі дії проти цих країн “осі зла”, “осі нестабільності” мають посилюватися.

“Ці країни мають бути повністю ізольовані від цивілізованого світу різними шляхами. Аж до превентивних військових ударів, але це вже будуть вирішувати і США, і Ізраїль, щодо того ж Ірану, якщо вони отримають повні докази про причетність Ірану до планування цієї військової терористичної операції”, — резюмував Євген Добряк.

Читайте також: Росія набагато більший союзник ХАМАСу, ніж Ізраїлю, а Ірану невигідно, щоб його звинувачували в прямій участі в тому, що сталося, — Гендельман

Нагадаємо, як заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, коментуючи події в Ізраїлі, Росія зацікавлена в новому загостренні в будь-якій точці світу, тому що будь-який конфлікт відвертає увагу від війни в Україні. Не варто забувати, що РФ тісно співпрацює з Іраном, цього не помічає тільки сліпий. За його словами, є сенс говорити про “вісь зла” — Росія та Іран, і про тісний союз між цими країнами, координацію їхніх зусиль.

Прямий ефір