ХАМАС до атаки на Ізраїль готували Тегеран і Москва — аргументи Мусієнка

Олександр Мусієнко. Скріншот: YouTube

Вторгненню ХАМАСу в Ізраїль сприяли Іран і Росія. Таку думку сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Необхідно розуміти, що ХАМАС, як мені здається, готували Тегеран і Москва. Ну, скажімо, сприяли їм, підтримували їх. Робили це все таким чином, щоб максимально замітати сліди, щоб на них не вказало безпосередньо розслідування, яке обов’язково буде проводитися”, — сказав він.

Мусієнко зазначив, що вже досить давно встановлено зв’язки між Росією, Іраном, “Хезболлою”, ХАМАСом.

Експерт також нагадав, що приватна військова компанія “Вагнер” мала досить щільні контакти з Іраном.

“Вони їздили туди неодноразово для того, щоб проводити вербування для поповнення своїх лав, для війни проти України… З цього періоду активно почали встановлюватися зв’язки щодо допомоги організації, інструкторської підтримки й підтримки військовими радниками таких організацій, як ХАМАС. Наступний момент, на який варто звернути увагу, — це все-таки дослідити сам напад, який проводив ХАМАС, оскільки він має всі ознаки загальновійськового бою, оскільки всі компоненти були залучені. Ну, тобто повітря, був свій десант, який на дельтапланах, парапланах висаджувався, використовували дрони, також використовували, що дуже цікаво, засоби радіоелектронної боротьби для ведення кібератак та придушення сигналу зв’язку в регіоні. І, скажімо, якраз Росія володіє досить серйозними засобами радіоелектронної боротьби”, — сказав Мусієнко.

Він підкреслив, що сама операція ХАМАСу була добре скоординована, і це свідчить про те, що без військових радників і без навчання терористів тут не обійшлося

“Ось, власне кажучи, і мотив, і напрацювання, де можна запровадити подальше розслідування, і опрацювання цих сценаріїв і всіх ниточок, які можуть вести надалі, заплутано, звісно, через різні країни, як то Сирія, Ліван, африканські країни, а далі до Тегерану і до Москви”, — сказав експерт.

Читайте також: Ізраїль підтримала більшість країн світу, Росія не стала засуджувати терористів ХАМАС — із чим пов’язана така реакція (ВІДЕО)

Нагадаємо, засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко раніше зазначив, що бойовики ХАМАС застосовують проти Ізраїлю тактику росіян, використовувану в повномасштабній війні проти України.

Прямий ефір