Правозахисники розширюють список підозрюваних у масовій депортації українських дітей: злочини РФ — на міжнародних майданчиках (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Україна пропонує створити спеціальний трибунал щодо злочинів Росії проти дітей. На цьому наголосив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Київ на міжнародному рівні домагається підтримки у поверненні маленьких українців, повідомляє FREEДОМ.

Росія зобов’язана повернути українських дітей якнайшвидше — про це заявляють у низці міжнародних організацій. Зокрема, в управлінні ООН з прав людини наголосили: стурбовані відсутністю системи репатріації українських дітей та тим, що маленькі українці стають жертвами фізичного та морального насильства з боку росіян.

На сесії Парламентської асамблеї Ради Європи повернення українських дітей — одна з головних тем. Там представили відеосвідчення тих, кого вдалося повернути додому.

“Росія має повернути цих дітей додому, до їхніх родин. Тому що діти — найвразливіші під час війни. І вони дуже страждають, коли їх відривають від їхніх будинків та їхньої ідентичності”, — заявила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Росія організувала вже 70 таборів, де вкраденим дітям нав’язують російську ідентичність, заявили в Офісі омбудсмена України. Кремль використовує українських дітей у пропагандистських цілях. Так, у Білорусі організували їхню показову зустріч з десятком представників країн, які все ще підтримують відносини з Росією: Китаю, Індії, Палестини, Куби тощо. Дипломати нібито переконалися, що вкрадені діти всім задоволені.

Таким чином Москва намагається довести світові: те, що вона робить, — не міжнародний злочин, а нібито порятунок. Хоча вже відомо, що у центрах, куди звозять викрадених українських дітей, із ними ведеться пропагандистська робота, а деяких навіть навчають військової справи.

“Наголошую, що саме українських дітей намагаються записати до різних військових організацій та провести через таке “навчання”. Росіяни роблять це не просто свідомо — вони хочуть виховати нове покоління російських військовослужбовців з-поміж українських дітей, які в майбутньому, ймовірно, мають знову воювати проти України чи проти інших держав. Таке “яничарство” сучасного світу”, — заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Примітно, що російська пропаганда сама допомагає міжнародним інститутам складати звинувачення проти Росії за депортацію дітей. Так, на зустрічі з дипломатами в Білорусі діти фактично повідомили, що їм нав’язують російське громадянство, а програма навчання не дозволяє зберегти українську ідентичність. До речі, рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі про арешт Путіна базувалося, зокрема, на доказах, отриманих із російської пропаганди.

Наразі українські правозахисники звернулися до Гааги з пропозицією розширити список обвинувачених у масовій депортації українських дітей. Раніше завдяки подібному зверненню ордер на арешт видали не лише на російського президента, а й на уповноважену з прав дитини при президентові РФ Марію Львову-Бєлову.

“Ми просимо їх продовжити розслідування цієї ситуації та доповнити ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової окремим воєнним злочином, а саме — невиправдана затримка у репатріації. А також видати ордер на арешт інших осіб, які є відповідальними за цю політику. Наприклад, це Майборода Світлана Анатоліївна, яка є директором державної служби у справах сім’ї та дітей “ДНР”, Швенк Інна — уповноважена з прав дитини в “ДНР”, а також губернатори кількох регіонів Російської Федерації”, — повідомила юристка Регіонального центру прав людини Ксенія Корнієнко.

У понеділок, 9 жовтня, із тимчасово окупованих територій Херсонської області Україні вдалося повернути 9 дітей. А з Росії — вже 386.

Читайте також: Вкрадені діти: як РФ стирає ідентичність маленьких українців (ВІДЕО)

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір