Від квітня 2023 року відомий сценарій Ірану щодо комбінованої атаки на Ізраїль — деталі від журналіста

Миротворці ООН патрулюють ліванський бік лівано-ізраїльського кордону. Фото: ap.org

В Ізраїлі є надія, що від вступу у війну вдасться втримати “Хезболлу”, як і хуситів Ємену. Про це сьогодні, 9 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович.

За його інформацією, нещодавно було підписано дуже показову угоду між чотирма сторонами — Іраном, “Хезболлою”, Сирією і Росією про взаємний обмін озброєннями. Згідно з нею, Сирія застарілу зброю погодилася передати Росії, яка відчуває збройовий голод, а Тегеран натомість новішу зброю передасть Сирії, тобто — “Хезболлі”. Напевно, його ще не встигли реалізувати.

“Ще від квітня 2023 року, а можливо, й раніше, існує, відомий сценарій Ірану щодо комбінованої атаки на Ізраїль, до того ж з усіх боків, окрім самого Ірану, щоб не спровокувати удар у відповідь по своїй території. “Хезболла” в Лівані, проксі в Сирії та хусити в Ємені — це ті сили, які теоретично можуть завдати такого удару. І я думаю, саме для того, щоб запобігти такому сценарію, до Ізраїлю зараз рухається авіаносна група США”, — сказав Шлеймович.

Головред повідомив, що сигнали тривоги на півночі Ізраїлю лунали насамперед у містах, розташованих поблизу ліванського кордону. Досить мляві обстріли там відбувалися ще з учорашнього дня.

“Там по нашій стороні випустили мінометний снаряд, ми двічі знищували невеликий намет, який “Хезболла” раз у раз виставляла як спостережний пункт. Був обстріл нашого спостережного пункту. Там дуже напружена ситуація, але вона мляво-напружена. Водночас арсенали “Хезболли” набагато потужніші, ніж арсенали ХАМАС, попри те, що і ХАМАС надзвичайно добре озброєний. Уявляти це якоюсь бандою звичайною, озброєною автоматами Калашникова — абсолютно неправильно. Там важка стрілецька зброя, далекобійні ракети, великі міномети, а у “Хезболли” її більше, вона сильніша, точніша”, — розповів Еміль Шлеймович.

Читайте також: Українка розповіла про ситуацію в Ізраїлі та показала сховища — включення з Хайфи (ВІДЕО)

Нагадаємо, на думку ізраїльського журналіста, головного редактора “Кращого радіо” Цві Зільбера, за Ізраїль не воюватиме жодна інша армія, крім його власної, і в цьому немає потреби. Щодо противників, єдиний партнер палестинського угруповання ХАМАС, який зараз може напасти на Ізраїль, — воєнізована ліванська організація “Хезболла”. І це дуже серйозна загроза.

Прямий ефір