Виступ президента Зеленського і щільний графік зустрічей — підсумки ІІІ саміту Європейської політичної спільноти (ВІДЕО)

Зеленський виступив на саміті Європейської політичної спільноти. Фото: president.gov.ua

Сьогодні, 5 жовтня, у Гранаді (Іспанія) відбувся ІІІ саміт Європейської політичної спільноти. Президент України Володимир Зеленський на полях заходу провів перемовини з прем’єр-міністрами Іспанії, Італії, Великої Британії та Вірменії, президентом Франції та канцлером ФРН, головою Європейської ради Шарлем Мішелем. Глава Української держави на заході прокоментував удар російських окупантів по селу Гроза Харківської області, а також поінформував про ключові рішення саміту. Усі подробиці з місця події — у матеріалі спеціального кореспондента каналу іномовлення України FREEДОМ у Європі Віталія Сизова.

За його словами, можна сказати, що пройшла ця зустріч не без сюрпризів, бо до останнього моменту не було відомо, чи візьме в ній участь президент Зеленський. Деякі західні медіа навіть писали, як про доконаний факт те, що українського лідера на цій зустрічі не буде і це, нібито, свідчить про охолодження стосунків між Заходом і Україною. Тому багато журналістів появу президента України на зустрічі сприйняли як сюрприз. Зеленський прибув на зустріч другим, одразу ж після її організатора прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса. Лідер України був лаконічним.

“Найбільший виклик для всіх нас — це зберегти єдність у Європі. І я говорю не тільки про країни ЄС, а про всю Європу. Я вважаю, що це найбільший виклик, який ми матимемо, тому що Росія атакуватиме за допомогою інформації, дезінформації, фейків тощо. Друге, дуже важливе для України — це щит перед зимою, тому що взимку у нас буде багато атак російськими ракетами різних видів, включно з іранськими дронамі тощо”, — сказав Зеленський.

Президент України був одним із небагатьох європейських лідерів, який виступив перед усіма учасниками зібрання.

“Шановні лідери! Чи достатньо у ваших містах станцій метро, на яких можна було б організувати захищене шкільне навчання дітей, якщо загрози Росії будуть реалізовані? А вона готується їх реалізувати. Буду з вами відвертим, як завжди, — зараз Російська Федерація розглядає різні сценарії на найближчі роки. Один із них особливо небезпечний. Якщо в цій агресії проти України буде якась пауза, будь-яка заморозка ситуації, то буде новий критичний момент. 2028 рік. Якщо Росії дати адаптуватися зараз, до 2028 року Кремль зможе відновити розбитий нами військовий потенціал, і в Росії буде достатньо сили напасти на держави, які перебувають у фокусі російської експансії. Крім України, це точно країни Балтії і ті держави, на території яких присутні російські контингенти. Це чітка інформація від нашої розвідки”, — звернувся Зеленський.

Далі було безліч двосторонніх зустрічей. Глава Української держави зустрівся з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні, з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком та з президентом Франції Емануелем Макроном.

Графік настільки щільний, що не завжди президент всюди встигав. Наприклад, лідер Франції Макрон чекав на українського президента близько 5 хвилин. Але всі лідери розуміють ситуацію і все це було сприйнято абсолютно нормально. Макрон тут людина не випадкова, він — організатор цього формату, і багато в чому ці зустрічі почалися через ситуацію в Україні, через російську агресію і як відповідь на російську агресію.

“Постійний член Ради безпеки ООН організував атаку на мирного сусіда. Ця атака триває вже 588 днів. Наш обов’язок — домогтися перемоги України. Наш обов’язок — відновити європейську архітектуру безпеки, щоб на цьому континенті всі європейці могли жити в мирі та свободі”, — заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Наразі ці зустрічі розвиваються і європейська спільнота шукає нові шляхи відповіді на цей виклик, і одним зі шляхів стало розширення Європейського Союзу. Про це лідери вже європейських країн, Євросоюзу, говоритимуть завтра. Сьогодні зустріч Європейської спільноти — цей формат трохи ширший: країни ЄС плюс інші країни регіону. Інтерес до України зберігається, Україна, як і раніше, є однією з головних тем на міжнародних зустрічах.

Читайте також: Зеленський провів в Іспанії низку зустрічей у межах саміту Європейської політичної спільноти

Прямий ефір