FREEДОМ допомагає повернути дітей, яких вкрала Росія — докладно про кампанію “Знаєш — скажи!” (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Кожен може допомогти поверненню додому незаконно депортованих Росією українських дітей. Такою є головна мета ініціативи телеканалу FREEДОМ у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини й дитячої реабілітації та Ювенальною поліцією України. Інформаційна кампанія “ЗНАЄШ — СКАЖИ!” реалізується в рамках плану дій Bring Kids Back UA, затвердженого президентом України Володимиром Зеленським.

FREEДОМ щодня інформує громадськість про воєнні злочини Росії в Україні. За статистикою, як наголошує директорка мультимедійної платформи іномовлення Юлія Островська, близько половини глядачів — громадяни РФ.

“Ми весь час говоримо про це в ефірі — червоною ниткою проходять розповіді про ці злочини. Прийшло розуміння, що ми можемо не просто говорити, а щось зробити: нас бачать і чують люди звідти (у Росії, — ред.). Кінцева мета нашої колаборації з Ювенальною поліцією та радницею-уповноваженою президента України з прав дитини — повернути вкрадених українських дітей в Україну, додому”, — наголосила генеральна директорка державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” Юлія Островська.

За даними влади РФ, кількість викрадених нею українських дітей становить понад 700 тис. Водночас українське Національне інформаційне бюро повідомляє про 19 546 офіційно підтверджених випадків примусової депортації Росією українських дітей.

“На жаль, різні терористичні угруповання викрадають дітей, щоб чинити тиск на їхні сім’ї та суспільство. Але ніколи раніше масові викрадення та депортації не ставали частиною державної політики. До сьогоднішнього дня. Ми знаємо імена десятків тисяч дітей та маємо докази ще сотень тисяч, викрадених Росією на окупованих територіях України та згодом депортованих. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за злочин. Ми намагаємося повернути дітей додому, але час іде”, — заявив президент України Володимир Зеленський в ООН.

Насильницька депортація — це не просто злочин, це геноцид українського народу. Раніше Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна та Марії Львової-Бєлової — уповноваженої президента РФ з прав дитини. А 24 вересня нижня палата парламенту Канади ухвалила резолюцію із засудженням незаконної депортації Росією українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

“Палата громад рішуче засуджує російську владу за воєнні злочини та геноцид, що полягає у примусовій депортації українських дітей на територію РФ з використанням обурливого процесу, відомого як “фільтрація”, — зазначається у резолюції нижньої палати парламенту Канади.

Російські окупанти відбирають дітей у батьків на блокпостах, примусово вивозять їх з інтернатів та дитбудинків нібито до таборів відпочинку і навіть віддають на усиновлення до російських родин, а також відправляють до Білорусі.

“У квітні поточного року я публічно заявив, мені здається, що тоді став першим представником України, хто публічно заявив, що маємо інформацію щодо особистої участі так званого невизнаного президента Лукашенка у процесі депортації українських дітей. Це відбувається з моменту окупації Київської області, це відбувається прямо зараз. Практично щотижня ми отримуємо все нові й нові підтвердження того, що влада Білорусі бере у цьому процесі участь. Безумовно, ми хочемо, щоб і їхні дії було проаналізовано та засуджено”, — зазначив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець у Facebook.

Телеканал FREEДОМ спільно з урядом України не просто запускає інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, а й дає можливість тим, хто не хоче бути співучасником злочинів кремлівського режиму, врятувати життя українських дітей. Кожен, хто перебуває на території Росії чи Білорусі і є свідком викрадення українських дітей, може на правах анонімності повідомити про скоєний злочин:

Читайте також: У РФ відбувається “рашизація” депортованих українських дітей, їх потрібно повернути якомога швидше, — правозахисник

Прямий ефір