Україна готується до зими: про запаси палива розповів Омельченко

Володимир Омельченко. Фото: iclub.energy

Україна інтенсивно накопичує запаси палива до зими. Про це сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Експерт відзначив велику кількість переданої Україні західної допомоги та обладнання для роботи енергосистеми.

“На сьогодні, у нас із 9 блоків, які контролює Україна — зрозуміло, що Запорізька атомна станція не враховується — вже працює 7 блоків на повну потужність. Скоро вступить в експлуатацію ще один блок, і взимку очікується робота всіх 9 блоків. Також із 27 теплових блоків компанії ДТЕК уже відремонтовано 19, і під час осінньо-зимового періоду працюватимуть усі блоки”, — сказав Омельченко.

За його інформацією, на 80% проведено ремонти в найбільшій гідрогенерувальній компанії в країні “Укргідроенерго”, але серйозно відстає в підготовці до осінньо-зимового періоду енергогенерувальна компанія “Центренерго”.

“Що стосується запасів палива на зиму, то тут ситуація теж непогана, з газом насамперед. Уже накопичено 15,2 млрд кубічних метрів, а за планами було 14,7 млрд, і далі триває закачування в наші сховища. Трошки гірша ситуація з вугіллям, тому що тут іде відставання десь на 300-400 тис. тонн вугілля зі зберігання на складах. Але теж поступово проходить робота, щоб ці запаси збільшувалися”, — повідомив Омельченко.

Він зазначив також, що, відповідно до формули миру президента Володимира Зеленського, Україна активно закуповує системи протиповітряної оборони та зміцнює об’єкти критичної інфраструктури.

“Хотів би зазначити, що справді не варто було б росіянам зазіхати на нашу енергетичну інфраструктуру, тому що карма може прилетіти. І в принципі Москва теж може загаситися дуже легко”, — сказав експерт.

Читайте також: Енергобезпека у формулі миру: головним чинником у підготовці критичної інфраструктури України до зими стали ППО і ПРО (ВІДЕО)

Нагадаємо, Омельченко розповів, що Україна зміцнює бетонними блоками об’єкти енергетичної інфраструктури, щоб захистити їх від російських атак.

Прямий ефір