За одну вкрадену українську дитину росіяни отримують тисячі доларів, — Рашевська

Катерина Рашевська. Фото: Facebook/caterine.rachevska

Інформаційні кампанії щодо повернення депортованих Росією українських дітей дуже важливі. Про це сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила експерт Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“Що стосується інформаційної кампанії, то це дуже правильно, і я сподіваюся, що ми матимемо результати, і росіяни почнуть звертатися та говорити, де перебувають українські діти. Насправді їх стало дуже складно ідентифікувати. І, на жаль, міжнародна спільнота при цьому робить висновок, що це просто Російська Федерація припинила депортувати. Але це неправда. Російська Федерація продовжує депортувати й переміщувати українських дітей. Тільки цього літа до так званих таборів перевиховання було вивезено понад 7 тис. дітей. Це тільки те, що нам вдалося ідентифікувати”, — сказала вона.

Експерт зазначила, що невідомо, скільки з цих дітей було повернуто додому. Рашевська наголосила, що вони могли залишитися в Росії, тому що є інформація, що для дітей з окупованих територій уже організовано навчальний процес у школах РФ.

“Це відвідування звичайної школи, тобто ці діти десь там живуть. Неможливо приховати переміщення тисяч дітей, ні одного, ні двох. Тобто російські громадяни це бачать, і вони повинні розуміти, що це злочин, а всі, хто приховує цей злочин, також до цього причетні”, — сказала вона.

На думку експерта, навряд чи можна розраховувати на високу правову свідомість громадян РФ, тому якби ініціатива “Знаєш — скажи!” підкріплювалася матеріальною винагородою, то можна було б розраховувати на її більшу ефективність.

“Я хочу підкреслити, що за одну українську дитину, “сироту з Донбасу”, вони дають дуже нормальні гроші на місяць. Це тисяча доларів сім’ям, які взяли цих дітей. Це не торгівля дітьми, “продаж” — це фігурально, але ми маємо знати, з ким ми маємо справу та що вони використовують для мотивації. Такі речі як “незаконно”, “негуманно”, “нелюдяно”, “діти страждають”, “найкращі інтереси дитини” — це не те, що впливає на психіку росіян”, — сказала Рашевська.

При цьому вона переконана, що Україна в будь-якому разі поверне своїх дітей.

“Зараз на міжнародних майданчиках дуже активно обговорюється єдиний юридичний механізм повернення”, — підкреслила Рашевська.

Читайте також: У РФ відбувається “рашизація” депортованих українських дітей, їх потрібно повернути якомога швидше, — правозахисник

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запускає інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.


Допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому можете і ви. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір