У Росії немає резервів для захисту в разі прориву українською армією фронту в районі Токмака

Лінія фронту у Запорізькій області. Графіка: deepstatemap.live

Російська оборона на ключовій ділянці лінії фронту в Запорізькій області, де Україна нещодавно досягла значних успіхів, ймовірно, не має достатньої міцності в глибину, з посиланням на The Insider повідомляє FREEДОМ.

Так, американський Інститут вивчення війни (ISW) 26 вересня повідомив, що підрозділи російських дивізій були розгорнуті в Токмаку — місті, розташованому одразу за лінією фронту, що є ключовим об’єктом контрнаступу України.

На думку ISW, це свідчить про те, що Росія не укомплектувала глибоко ешелоновану оборону на півдні України.

“Розміщення 70-го і 71-го мотострілецьких полків у Токмаку дає змогу припустити, що елементи російських з’єднань і частин, що обороняються на передових позиціях, займають позиції, імовірно, в меншій кількості, на наступних оборонних лініях”, — ідеться в повідомленні.

У ньому додається, що, можливо, елементи інших російських частин і з’єднань займають тилові оборонні позиції, однак поточна чисельність російських військ, що займають позиції на лінії фронту, “вказує на те, що це малоймовірно”.

Російські війська перебувають під сильним тиском українських атак у південній частині Запорізької області України, і в інших нещодавніх оновленнях ISW повідомляє, що російські сили сильно розтягнуті, а елітні підрозділи зазнають великих втрат під час контратак.

Нещодавно Україна взяла під контроль село Роботине, розташоване за межами першої лінії оборони Росії, і націлилася на Токмак, розташований на стратегічно важливій залізниці.

Оцінка ISW повторює думку інших аналітиків, які зазначають, що російська оборона за межами первинних, сильно укріплених ліній фронту виглядає слабкою, що дає змогу припустити, що Україна може швидко просунутися вперед, якщо їй вдасться прорватися.

За наявними даними, Україна веде промацування російської оборони одночасно на кількох ділянках уздовж сильно укріпленої “лінії Суровікіна” з метою виявити слабкі місця і змусити Росію перекидати елітні підрозділи в розрідженому вигляді.

Однією з основних цілей контрнаступу України на півдні країни є звільнення стратегічно важливого міста Мелітополя, що дасть змогу істотно порушити постачання до окупованого Росією півострова Крим автомобільного та залізничного транспорту.

Читайте також: ЗСУ наближаються до Токмака: значення міста для фронту оцінили військові експерти

Нагадаємо, українські війська перебувають за 20 км від Токмака.

Прямий ефір