Росія усіма способами викорінює українську ідентичність, — Лубінець про “перевиховання” дітей на окупованих територіях

Дмитро Лубінець. Фото: Facebook / Дмитро Лубінець

На тимчасово окупованих територіях України росіяни намагаються “перевиховати” українських дітей, поширюючи в місцевих школах пропаганду. Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, інформує FREEДОМ

За словами омбудсмена, російські окупанти не гребують будь-якими способами, щоб викорінити в дітей українську ідентичність. Зокрема, маленьких українців посвячують в “орлят Росії”. 

“Українські діти на тимчасово окупованих територіях — це громадяни України! А депортація дітей та їхнє примусове переведення в іншу національну групу — це одна з ознак геноциду та воєнний злочин!”, — заявив він.

Омбудсмен зазначив, що всупереч положенням Конвенції ООН про права дитини, у дітей молодшого шкільного віку з українських родин, які вимушено опинилися під окупацією Росії, штучно формується уявлення про національну приналежність до росіян.

“РФ усіма способами викорінює українську ідентичність. Зокрема, забороняючи вчити українську мову, викривляючи викладання історії, створюючи з окупантів образ “героя” та перевиховуючи українських дітей на “росіян”, — наголосив Дмитро Лубінець.

Читайте також: Росія проводить мілітаризацію дітей на окупованих територіях України — розбір

Раніше віцепрезидент всеукраїнської фундації “Захист прав дітей”, кандидат педагогічних наук Олексій Лазаренко зауважив, що у світовій історії ще не було прецеденту, коли вивезені діти країною-агресором використовувалися як важіль тиску, Росія ж користується прогалинами в Женевській конвенції.

Прямий ефір