Кремль планує повалення Пашиняна — у Вірменії не виключений військовий переворот — думка азербайджанського політолога

Прапор Вірменії. Фото: gettyimages.com

Росія активно розігрує у Вірменії “карабаську карту”. Мета — повалення прем’єр-міністра Нікола Пашиняна. У випадку, якщо антиурядові виступи в Єревані, що підтримуються Москвою, не допоможуть, не виключений військовий переворот. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив азербайджанський політолог, конфліктолог Аріф Юнусов.

“З погляду Кремля, Пашинян останнім часом перетнув “червону межу”. Він і до цього, м’яко кажучи, не користувався популярністю у Москви, яка дуже не любить все, що пов’язано з революціями, тим більше політиків, які прийшли на революційній хвилі… Пашинян у відкритій формі заявив про необхідність заміни російських миротворців іншими, міжнародними, європейськими, а краще — натовськими. Він заявив про вихід з ОДКБ. Він провів спільні навчання [зі США]. Щобільше, він зробив заяву про те, що той факт, що Вірменія тривалий час пов’язувала свою безпеку з Росією, було глибоко помилковим рішенням попереднього уряду Вірменії”, — коментує Юнусов, додаючи, що бажання Пашиняна ратифікувати Римський статут спрямоване проти Путіна.

Юнусов підкреслив: щойно почалися бойові дії в Карабаху, Росія стала активно розгойдувати ситуацію у Вірменії.

“Проросійські сили там стали виявляти більшу активність, все вело до повалення Пашиняна. Напередодні була інформація про те, що у Вірменії з’явилися “вагнерівці”, у Вірменії з’явилися російські спецпризначенці. І якщо зараз політичним шляхом, тобто мітингами протесту та іншим, не вдасться скинути Пашиняна, то я не виключаю, що буде спроба воєнного перевороту”, — зазначив азербайджанський політолог.

На думку Юнусова, Росія прагне поставити на чолі Вірменії “свого” політика і не зупиниться. Він підкреслив, що Москва не погодиться легко залишити регіон, адже тоді, після реінтеграції Карабаху в Азербайджан і виведення так званих миротворців РФ, весь Південний Кавказ буде вільний від російських військ.

“Росія, якщо грала у нашому регіоні роль, то лише негативну. Вона використовувала [карабаський] конфлікт як боксерську грушу. Коли треба — били по нас, коли треба — за допомогою нас били вірмен. Це завжди було. Сподіваюся, що цей фактор зникне, і тоді багато чого може змінитись у нас у позитивний бік”, — зазначив він.

Водночас конфліктолог звертає увагу, що завдяки соцмережам вірмени та азербайджанці спілкуються та знаходять точки дотику.

“Я бачу, що прості вірмени та азербайджанці, особливо молодь, у соцмережах часто звинувачують Росію. Пишуть, що між нами, між двома кавказькими народами, стоїть саме Росія, яка офіційно декларує, що нібито виконує миротворчу місію, а насправді провокує, розпалює все, що пов’язане з негативом… Соцопитування показують, що у Вірменії не менше 65-70% населення вже сприймає Росію негативно. В Азербайджані завжди було так”, — коментує гість ефіру.

Він також вважає: попри всі спроби Москви з 2020 року покласти всю відповідальність за біди карабаських вірмен на Пашиняна, вірменський народ його підтримує.

“Усі спроби проросійської опозиції в Єревані щось створити, не знаходять підтримки. На мітинги приходить не дуже багато народу — п’ять тисяч, не більше. Для Вірменії це не надто багато. Тобто населення Вірменії підтримує Пашиняна. Це парадоксально, бо Пашинян розгромно 2020 року програв війну, але утримав владу: населення було на його боці. Зараз щось намагаються зробити, але знову населення загалом підтримує Пашиняна. Це свідчить про те, що й у Вірменії люди втомилися від війни, всі хочуть миру, і є розуміння, що миру заважає Росія”, — резюмував Аріф Юнусов.

Читайте також: Вірменія отримала унікальний шанс зробити геополітичний розворот у бік Заходу — деталі від Семиволоса

Нагадаємо, Карабах визнав владу Азербайджану і буде реінтегрований до його складу. Республіка, що проіснувала 32 роки, фактично капітулювала. Такий результат так званої “третьої карабаської” війни, що тривала менше одного дня. На цьому тлі у Вірменії почалися антиурядові протести, але разом із ними й антиросійські.

Читайте також: Крах “миротворчості” РФ — огляд ситуації в Карабасі (ВІДЕО)

Прямий ефір