На аеродромі в Підмосков’ї диверсанти підірвали два літаки і вертоліт — подробиці (ВІДЕО)

Аеродром "Чкаловський". Фото: gur.gov.ua

Унаслідок диверсії на Підмосковному аеродромі “Чкаловський”, було підірвано російські літаки АН-148, ІЛ-20, а також постраждав вертоліт МІ-28Н, повідомляє FREEДОМ.

Найцікавіше — це локація диверсії. “Чкаловський” — це урядовий аеродром, на якому базуються найголовніші повітряні борти РФ. Саме тут розташована восьма авіаційна дивізія особливого призначення, яка підпорядковується безпосередньо Міністерству оборони і “возить” найбільш високопоставлених чинів країни.

“Чкаловський” у Росії охороняють не гірше за Кремль. Саме тут знаходяться і так звані літаки судного дня, а простіше — літаки управління, з яких російські чиновники зможуть керувати всіма процесами у РФ з неба.

Невідомі диверсанти покопалися в “повітряному гаражі” президента РФ Володимира Путіна. Головне управління розвідки (ГУР) України повідомляє, що 18 вересня через диверсію пошкоджено одразу три повітряні судна: це призначений для перевезень АН-148, ІЛ-20, який залежно від модифікації може бути як ретранслятором, так і бортом радіотехнічної розвідки, і ударний вертоліт МІ-28Н — його росіяни використовували в боротьбі проти дронів.

Головне управління розвідки України опублікували кілька фото. Приблизна вартість цих суден — близько 100 млн дол.

Те, що трапилося, повідомляють у ГУР України, не на жарт підбадьорило російських військових. І зараз усі сили кинуті на те, щоб знайти диверсантів, які завдали значної шкоди.

Пошкодження літаків не дають змоги розраховувати на їхнє швидке оновлення. У вертольота вибухом пошкоджено хвостову частину. Ще один АН-148, що перебував поруч з іншими літаками на стоянці, зазнав незначних пошкоджень.

“Поки що не відомий характер пошкоджень. Але в будь-якому разі, якщо ушкодження критичні, а ці літаки знаходяться далеко від заводів, їх розпилять”, — зазначив авіаційний експерт Валерій Романенко.

Тим часом у російських ЗМІ повідомлення ГУР називають інформаційною кампанією. Деякі “z-спільноти” поширили повідомлення, що частину літаків можна було сфотографувати зі Щелковського шосе, а якщо фото зроблено не звідти — значить фейкове.

Уночі 21 вересня відбулася спецоперація в тимчасово окупованому Криму. Під масштабним ракетним ударом опинився військовий аеродром “Саки”. Центр стратегічних комунікацій Збройних сил України (ЗСУ) підтвердив атаку.

На аеродромі було щонайменше 12 бойових літаків Су-24 і Су-30, а також переносний зенітний ракетний комплекс (ПЗРК) “Панцир”. Там же знаходилася база підготовки операторів безпілотних літальних апаратів (БпЛА) Mohajer. Ці безпілотники використовують росіяни для координації повітряних атак, а також як бойовий ударний дрон. Повідомляється, що удар по Криму був комбінованим. Спочатку українські безпілотники перевантажили російську протиповітряну оборону (ППО), потім запустили ракети “Нептун”. Техніка армії РФ серйозно пошкоджена.

Читайте також: “Бавовна” в РФ уже нікого не дивує — це колосальні репутаційні втрати для Путіна, — Юсов

Прямий ефір