Росіяни розграбували порти Маріуполя і Бердянська і використовують їх як логістичні хаби для перевезення зброї, — Дудукалов

Віктор Дудукалов. Скріншот: uatv.ua

Російські окупанти грабують порти Маріуполя і Бердянська. Йдеться не тільки про обладнання самих портів, а й про судна, які там перебували під час окупації територій — вкрадені кораблі не тільки українські, а й міжнародні. За допомогою цих портів зараз здійснюється перевезення зброї, розграбованого майна та агропродукції. Про це сьогодні, 21 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

“Ми розуміємо, що фізично все, що їх влаштовувало, їм подобалося, було вкрадено, розграбовано, вивезено на територію Російської Федерації або розійшлося всередині окупованої території. А якщо ми візьмемо порти, тут я скажу не тільки про Бердянськ, я скажу загалом про узбережжя, тому що в нас на Азовському морі є ще Маріупольський порт, і росіяни активно наші порти експлуатують як інфраструктуру, як логістичні хаби, бо вони привозять через порти зброю й вивозять те, що з окупованої території крадеться”, — сказав він.

Зараз закінчився збір урожаю на окупованих територіях і його також росіяни відвозять на територію РФ. А судна, які на час окупації були в портах, були вкрадені і зараз використовуються для перевезення російської зброї та краденого майна.

“Є ще в нас зерно, яке на окупованій території у величезній кількості може видобуватися, і врожай зараз уже зібрано і все вивозиться через Бердянський порт. Що стосується суден, ну, наскільки мені відомо, від самого початку війни росіяни все, що стояло, все, що було у них у розпорядженні у фізичному, безнапасно теж віджали, поміняли номери й зараз використовують їх із вимкненими датчиками для того, щоб морська чи всесвітня морська інфраструктура не відстежувала їхній рух. Судна належали не тільки Україні, не тільки українським бенефіціарам, вони належали, зокрема, міжнародним організаціям, тобто іншим країнам. І це їх не зупиняє абсолютно. Тобто це повноцінне піратство XXI століття”, — розповів Дудукалов.

Масштаби збитків, завданих портам, зараз оцінити неможливо, зазначив заступник голови Бердянської районної ради.

“Порт Бердянська, попри те, що він за мірками світовими абсолютно невеликий, але, з усім тим, там дуже багато чого можна було вкрасти, що належить і державі, і низці приватних комерційних структур. Масштаби ось цього грабежу на сьогодні оцінити неможливо. Це можна буде оцінити однозначно тільки після деокупації”, — констатував він.

Читайте також: Російський флот загнаний у бухти — про останні тенденції в Чорному морі розповів спікер ВМС України

Прямий ефір