Російський флот загнаний у бухти — про останні тенденції в Чорному морі розповів спікер ВМС України

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Севастополь на сьогодні залишається базою завантаження “Калібрів” й це місто окупанти покинуть в останню чергу. Про це сьогодні, 21 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил України, капітан ІІІ рангу Дмитро Плетенчук.

Він нагадав, що у російських військових кораблів є кілька основних пунктів базування — Феодосія, Севастополь та Новоросійськ.

“І не варто забувати, що Севастополь залишається їхнім основним пунктом базування. Це основна база Чорноморського флоту Російської Федерації в Чорному морі. Безпосередньо там проводиться завантаження ракет “Калібр”, і ніде в інших варіаціях вони це здійснювати так і не навчилися. Тому Севастополь вони залишать в останню чергу. Вони стали менше виходити в море, більше перебувати в бухті. Це вже насправді досягнення — загнати російський флот у бухти. Але вони думають, що там можуть почуватися в більшій безпеці. Там є бонові загородження від надводних дронів, там є прикриття ППО. Єдине, що воно поступово рідшає”, — сказав Плетенчук.

За його словами, кількість одиниць ракетоносіїв у РФ загалом зменшується. Зараз у Чорне море виведено шість російських кораблів, але немає жодного ракетоносія.

“Головна тенденція — вони перестали їх у такій кількості, як раніше, виводити в море. Зараз, наприклад, 6 — у Чорному, одна — в Азовському, одна — у Середземному морі… З 6 кораблів немає жодного носія, тобто носії в морі стали бачити дедалі рідше, ракет у морі дедалі менше. З чим це пов’язано, теж ні для кого не секрет. Працюють з коліс, тобто відстрілюють ракети вже свіжі, склади вони вже спустошили. І, як ви бачите, зараз є певна пауза в ракетних атаках саме “Калібрами”, тому що їм потрібен якийсь період, щоб накопичити ці ракети для масованої атаки. Тому ситуація в принципі зараз стабільна, але вона в будь-який момент може загостритися, тому що вивести в море — це справа кількох годин”, — сказав Плетенчук.

Він зазначив, що Азовське море росіяни вважають безпечною акваторією внаслідок окупації берегових ліній.

“Фактично зараз це море є практично внутрішнім морем окупованих Росією територій. Тимчасово. Але в самих портах Бердянська, Маріуполя вони, знову ж таки, в безпеці себе почувати не можуть. Згадуємо кейс із великим десантним кораблем “Саратов”, який був знищений у порту Бердянська”, — сказав спікер.

Читайте також: Російські кораблі, які перебувають у Севастопольській бухті, — це заручники — думка

Нагадаємо, в Міноборони Росії 13 вересня не дорахувалися великого десантного корабля і підводного човна. Їх було знищено під час української атаки на судноремонтний завод у Севастополі.

Прямий ефір