Які перспективи для ЗСУ відкривають звільнення Кліщіївки та Андріївки, пояснив військовий експерт

Українські захисники. Фото: zsu.gov.ua

Зі звільненням Кліщіївки та Андріївки на Донеччині Сили оборони України остаточно вийшли на панівні висоти, що дає їм змогу розширити можливість нанесення ударів по російських окупантах. Про це сьогодні, 20 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий експерт Сергій Грабський.

“Українські військові створюють передумови для звільнення Курдюмівки — як частини цієї опорної лінії оборони противника. Коли ми деокупуємо Курдюмівку, то противник змушений буде переносити свою опорну лінію оборони приблизно в район Опитного. Тобто фактично на трасу, яка йде на Бахмут. І це серйозно може ускладнити логістику ворога, що створює передумови для просування українських військ. Таким чином, можна говорити, що зроблено черговий крок у розвитку наших дій на Бахмутському напрямку”, — сказав експерт.

Водночас Грабський зауважив, що не йдеться про надзавдання для ЗСУ — оточення угруповання росіян у районі Бахмута.

“Українські війська в тому комплекті, який вони мають на сьогоднішній день, виконують надважливе завдання — утримання військ противника на даній ділянці фронту і недопущення їхнього переміщення на інші ділянки, де тривають важкі бої. Я говорю про Запорізький і Бердянський напрямки на сьогодні”, — зазначив гість ефіру.

Під час звільнення Андріївки та Кліщіївки було розбито одні з найбільш підготовлених частин РФ. Знищення такої значної частини окупантів, а це приблизно 10 тис. солдатів, свідчить про те, що ЗСУ серйозно послаблюють можливості ворога вести бойові дії і фактично зводять нанівець навіть його перспективні плани проведення якихось серйозних наступальних операцій, наголосив Грабський.

За його словами, росіянам поки що є ким замінити втрати в живій силі, адже так звана часткова мобілізація в Росії не зупинялася.

“Противник постійно підкидає людські ресурси на лінію фронту, забезпечуючи протистояння з українськими військами, що серйозно уповільнює рух. Тому говорити, що ми вже здійснили серйозний розгром ворога на сьогоднішній день, який дозволяє вийти на якісь нові результати, поки що зарано. Але потрібно розуміти, що саме з таких епізодів і складається успіх цієї війни”, — наголосив Грабський.

Українським військам протистоїть агресивний, вмотивований супротивник, і розгром таких ударних підрозділів, як у Кліщіївці та Андріївці, — великий успіх, каже він.

“Замінити їх такими ж підрозділами буде досить складно. А ми таким чином маємо підстави говорити про зниження рівня готовності та бойової підготовки військ, які ведуть бої проти української армії. З часом це дасть нам можливості проводити більш успішні операції на більшому просторі з більшими результатами”, — пояснив експерт.

Читайте також: Усе досить непогано складається для ЗСУ: про перспективи на Бахмутському напрямку розповів Мусієнко

Раніше начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича, старший лейтенант Олег Калашников заявив, що звільнення сіл Кліщіївка та Андріївка Силами оборони України відбулося попри трикратну перевагу російських окупантів у живій силі.

Нагадаємо, 17 вересня українські захисники звільнили ще один населений пункт на Донбасі — село Кліщіївка було повністю зачищено від росіян. Цей населений пункт вдалося звільнити силами кількох штурмових бригад.

Прямий ефір