Бронетехніка та Abrams для України: підсумки “Рамштайн-15” (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Сьогодні, 19 вересня, на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині відбулася чергова зустріч Контактної групи з оборони України. У ній взяли участь керівники десятка оборонних відомств Європи та світу. Це вже 15-те за рахунком засідання. Україну вперше у форматі “Рамштайн” представляв новий міністр оборони Рустем Умєров. За перебігом засідання стежив спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.

Чергове засідання української оборонної групи відбулося на американській військовій базі “Рамштайн” у Німеччині. На порядку денному — підтримка українського наступу і посилення протиповітряної оборони для захисту цивільної інфраструктури.

Україну на зустрічі вперше представив новий міністр оборони України Рустем Умєров, він замінив Олексія Резнікова, який пішов у відставку. Глава оборонного відомства США Ллойд Остін, який очолює групу з надання допомоги Україні, подякував українському міністру, який пішов у відставку, за роботу і привітав нового міністра, Рустема Умєрова, в його новій ролі.

“Рустем [Умєров], я радий бачити вас тут. Я абсолютно задоволений нашою телефонною розмовою кілька днів тому і, безумовно, задоволений зустріччю, яку ми зараз проводимо”, — сказав Остін.

Насамперед союзників цікавить перебіг українського наступу і те, як його можна підтримати.

“Контрнаступ України продовжує впевнено просуватися вперед. І відважні українські війська прориваються через сильно укріплені рубежі російської агресивної армії. У цій війні час не на боці [президента РФ Володимира] Путіна. Час ніколи не на боці диктатора, який починає імперську війну за власним бажанням”, — додав Остін.

У Німеччині за круглим столом зібралися представники понад 50 країн і кожна з них готова надавати допомогу в будь-якому форматі. На полях зустрічі Чехія, Нідерланди та Данія підписали угоду про спільні закупівлі зброї для України. Йдеться про підготовку, ремонт і постачання бронетехніки. У рамках цієї угоди в найкоротші терміни буде поставлено 15 танків Т-72. Сполучені Штати Америки та інші союзники вже надали Україні допомогу для оборони на суму понад 76 млрд дол. Наразі в Україну відправляються американські танки Abrams M1.

“Я радий повідомити, що танки M1 Abrams, які раніше надали США, скоро будуть в Україні”, — зазначив Остін.

“Abrams, принаймні частина з них, потенційно прибудуть в Україну найближчими днями. Усі танки не прибудуть одномоментно, це буде поступово. Ми думаємо, що найближчими тижнями 31 танк буде в Україні. Від України залежить, де і в якій якості їх використовувати, у контрнаступі або на іншій ділянці”, — сказав представник Командування армії США в Європі та Африці Мартін О’Доннелл.

За підсумками зустрічі Україна знову отримала суттєвий пакет допомоги. Новий міністр оборони України Рустем Умєров теж задоволений своєю дебютною зустріччю та її результатами.

“Ми провели продуктивну зустріч і анонсували нову допомогу від наших партнерів із різних країн: танки, ракети, амуніція, обладнання для розмінування. Ми будемо зосереджені на бойових літаках, тренуваннях персоналу F-16, допомозі в будівництві інфраструктури. Я також поінформував наших колег про останні зміни ситуації на полі бою і зробив акцент на найнеобхіднішому до кінця року, оскільки ми активно готуємося до зими. Ми анонсували IT-коаліцію, ми провели стартову зустріч, і підписали декларацію про наміри з Естонією і Люксембургом та іншими країнами. Мета IT-коаліції – забезпечити безпеку і стійкість для сил оборони”, — сказав Умєров.

Попри заяви російської пропаганди про те, що інтерес до України спадає, інтенсивність зустрічей у форматі “Рамштайн” і обсяг допомоги, що надається, свідчить про зворотне.

Читайте також: Озброєння, IT-коаліція і коаліція можливостей: міністр оборони України підбив підсумки “Рамштайн-15”

Прямий ефір