“Намагаються зберегти те, що залишилося”: втрати російського флоту — в огляді FREEДОМ (ВІДЕО)

Глава окупаційної адміністрації Севастополя Михайло Развожаєв на тлі палаючого судноремонтного заводу. Фото: ap.org

Росіяни перемістили три великі десантні кораблі з Чорного моря в Азовське. Це сталося після ураження великого десантного корабля РФ і підводного човна в тимчасово окупованому Севастополі, повідомили у Військово-морських силах України. Лише за останній тиждень щонайменше три російські судна було знищено, і ще три — пошкоджено. Детальніше про втрати російського флоту — у матеріалі FREEДОМ.

Ракетна атака на судноремонтний завод у Севастополі завдала колосальної шкоди російському Чорноморському флоту. Так, корабель “Мінськ”, за оцінкою Forbes, коштував 110 млн дол., а підводний човен “Ростов-на-Дону” — 300 млн дол.

Збиток “Севморзаводу” підрахувати неможливо, але на найближчі місяці підприємство виведено з ладу.

Крім цього, за даними військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, ремонт суден на момент удару був практично завершений. У нього Росія вклала близько 40 млн рублів. На думку аналітиків, “Мінськ” не підлягає відновленню. А ремонт підводного човна якщо і можливий, то займе роки.

“Судячи із супутникових знімків, представлених Міністерством оборони Великої Британії, підводний човен ВМФ Росії було підбито приблизно в цьому місці [ніс корабля]. Боєголовка могла пробити основний міцний корпус і майже напевно зруйнувала торпедний апарат та інші частини судна”, — зазначив експерт із військово-морських сил, журналіст-розслідувач Ейч-Ай Саттон.

Збільшені темпи знищення російського флоту мають дві причини. Насамперед, Збройні сили України значно послабили ППО в регіоні. Ця робота почалася зі знищенням крейсера “Москва”, який служив головним прикриттям для інших кораблів.

Від серпня поточного року були ліквідовані батареї “Тріумф” і “С-400″ у Криму, а також радіолокаційна станція на нафтових “вишках Бойка” в Чорному морі. Повернути контроль над вишками вдалося завдяки десанту.

Як заявили у пресслужбі Сил спеціальних операцій, десантників залучали і до атаки по Севастополю. Використання різних інструментів стало другим фактором успіху ЗСУ.

“На човнах група підійшла до безпечного місця і здійснила пересування до берега завдяки підводним засобам доставки. Провівши успішну інфільтрацію, воїни приступили до виконання основної частини операції. За допомогою спеціальних технічних засобів розвідки виконано ідентифікацію та наведення на ціль”, — йдеться в повідомленні на офіційному Telegram-каналі Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Ще один важливий інструмент — безпілотники. За словами військових експертів, Україна задає світовий тренд, створюючи флот морських дронів-камікадзе.

14- вересня з їхньою допомогою вразили два російські патрульні кораблі. А в день атаки по Севастополю також був знищений російський малий десантний корабель. Усе це змушує Кремль тримати залишки флоту якомога ближче до портів.

“Вони передислокували три великі десантні кораблі з Чорного моря в Азовське. Хоча насправді там маневрувати складніше, і з огляду на кейс корабля “Саратов”, який був потоплений у Бердянську, виникають питання щодо їхнього тактичного генія. А щодо інших заходів — так, вони зараз перебувають частіше в бухтах базування, де є противодронні загородження, є якась постійна ППО. І таким чином намагаються зберегти те, що залишилося”, — розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

За інформацією українських ВМС, загалом у Чорному та Азовському морях залишається близько 90 військових російських кораблів. Поступово їхня кількість зменшуватиметься, заявляють українські військові.

Читайте також: Операція зі знищення підводного човна та десантного корабля у Севастополі: успіхи ЗСУ в Криму обговорюємо з експертами

Нагадаємо, у ніч із 13 на 14 вересня Україна завдала потужного удару по російському Чорноморському флоту.

Прямий ефір