РФ поки що зберігає домінування в Чорному морі: як протидіють Сили оборони України, розповів Риженко

Чорне море. Фото: blackseanews.net

Українські Сили оборони ефективно знищують російський флот, але за кількістю сил і засобів Росія поки що зберігає домінування в Чорному морі. Про це сьогодні, 14 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗС України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

“Найскладніше, напевно, у цій ситуації в морі — це не так захопити якийсь об’єкт у морі, як його утримати… Для того, щоб утримати на морі об’єкт, потрібні надводні сили. Надводних сил немає. І якщо брати знову ж таки той варіант домінування, то за кількістю сил і засобів Росія в Чорному морі зберігає домінування. Звичайно, дуже добре, що ми таку операцію провели, й сил та засобів противника, які забезпечували бойовий його потенціал, дійсно стало менше”, — сказав він.

Риженко окремо відзначив знищення Силами оборони України щонайменше одного десантного корабля.

“Десантні кораблі цього проєкту 775, вони можуть використовуватися противником для того, щоб протидіяти нашому наступу, звільненню, наприклад, Приазов’я. Тобто на практиці це означає, що такі кораблі підходять до узбережжя на певну дистанцію й починають обстрілювати його із систем залпового вогню, які розташовані в їхній носовій частині. Це такий морський аналог системи БМ-21 “Град”. І на кожному такому кораблі знаходяться 320 некерованих ракет, які, загалом-то, летять на дистанцію мінімум 25 кілометрів. І така практика була, коли Росія штурмувала Маріуполь, тоді ці ось десантні кораблі вели вогонь по “Азовсталі”, яка оборонялася нашими морпіхами й полком “Азов”. Тому ось однозначно, що сама операція, яка пройшла вчора, була спланована дуже грамотно, були використані слабкі місця противника”, — сказав Риженко.

Він констатував, що було завдано дуже серйозної шкоди російським кораблям, які перебували в доці і не були особливо захищені. Риженко не виключає, що є ще втрати корабельного складу, які замовчуються росіянами.

“Ситуація розвивається дійсно динамічно. Однак, я хочу сказати, що нам дуже важливо зараз нарощувати наші надводні сили. Цей концепт я бачу в режимі москітного флоту, тому що нам дуже важливо не тільки повернути контроль над прибережною морською зоною — це 40-100 морських миль від нашого узбережжя, а також її утримати. Утримати ці води без кораблів, без катерів ми не зможемо. Тому про це потрібно думати вже зараз”, — сказав Риженко.

Читайте також: Спецоперації України в Криму це — новий удар по ЗС РФ — розбір експерта

Нагадаємо, потужного удару було завдано по російському Чорноморському флоту 13 вересня. Унаслідок атаки по судноремонтному заводу в Севастополі, істотно пошкоджено підводний човен “Ростов-на-Дону” й великий десантний корабель “Минск”. Цю інформацію підтверджує українська розвідка.

Прямий ефір