РФ не обмежується виключно територією України, обстрілюючи й країни НАТО — розбір FREEДОМ

Денис Похила. Скріншот: uatv.ua

Російська Федерація не припиняє атакувати Україну ракетами та дронами. Географія ударів охоплює всю країну, від північних до південних областей, від сходу до заходу. В останній місяць, після одностороннього виходу із зернової угоди, Росія зосередила свої зусилля на ударах по Одеській області, а саме портовій інфраструктурі. Причому не тільки на Чорному морі, а й на Дунаї. Більше деталей — в аналізі ведучого телеканалу FREEДОМ Дениса Похили.

Один із найбільших портів півдня України розташований в Ізмаїлі. Місто стоїть на узбережжі Дунаю, а на протилежному березі за 300 метрів уже Румунія, країна Євросоюзу і НАТО. 

Після перших терористичних ударів по портовій інфраструктурі в Ізмаїлі президент Румунії Клаус Йоганніс виступив із жорсткою критикою на адресу Росії. Назвав такі дії воєнним злочином. 

“Тривалі атаки Росії на українську цивільну інфраструктуру на Дунаї, поблизу Румунії, неприйнятні. Це воєнні злочини, і вони ще більше впливають на здатність України передавати свої продовольчі товари тим, хто потребує допомоги у світі”, — заявив Йоганніс.

Попередження президента країни НАТО Росію не зупинили, і перший удар по території Румунії, а значить і всього Північноатлантичного альянсу став лише питанням часу. 

Враховуючи наскільки сумнівну точність має зброя Росії, чекати довелося недовго. 4 вересня 2023 року в Румунії впали не просто уламки дрона, а здетонувала його бойова частина. 

“За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські “Шахеди” впали і здетонували на території Румунії. Це чергове підтвердження того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не тільки безпеці України, а й безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО”, — наголосив речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Уже за кілька днів міністр оборони Румунії Анджел Тилвер підтвердив падіння дрона в районі Плауру в повіті Тулча. 

“Ми обстежили дуже велику територію, зокрема й ту, про яку велися дискусії в публічному просторі, і я підтверджую, що на цій території було знайдено фрагменти, які можуть бути від дрона”, — повідомив Тилвер.

Міністр оборони країни обговорив із головою комуни, в якій розташоване село Плауру, можливість відселення місцевих жителів. Адже над їхніми головами чи не щоночі літають російські ракети та дрони.

Невдовзі Кремль знову підтвердив свою терористичну сутність, вдаривши по території Румунії дроном. Через це на килим викликали керівника дипломатичної місії Росії в Бухаресті, також про інцидент поінформували державного секретаря США Ентоні Блінкена і генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

“У нас немає жодної інформації, яка б вказувала на будь-який навмисний напад з боку Росії, і ми очікуємо результатів розслідування, що триває”, — зазначив Столтенберг.

І це далеко не перші випадки ударів російської зброї по території НАТО. Кілька разів подібне вже траплялося в Польщі. В одному випадку навіть загинуло двоє людей.

Триваюча агресія Росії проти України несе загрозу і для країн Північноатлантичного альянсу. Навряд чи подібних випадків буде менше, судячи з реакції та заяв Кремля, після інцидентів з падінням боєприпасів на території країн НАТО. 

Єдиний вихід — посилення української ППО, надання Силам оборони України всього необхідного озброєння, зокрема авіації та далекобійних ракет. Лише в цьому випадку Кремль отримає гідну відсіч на постійні провокації.

Читайте також: ППО, артилерія та техніка: Зеленський наприкінці 565-ї доби війни повідомив про посилення оборонної підтримки

На думку завідувача відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, у НАТО, можливо, вважають Росію відповідальною за падіння на територію Румунії уламків запущених нею дронів, але не вважають, що потрібно вживати дії колективної оборони.

Прямий ефір