Росія продовжує завдавати ударів по українських портах — наслідки для світу (ВІДЕО)

Наслідки влучання в зерновий термінал в Одесі. Фото: mtu.gov.ua

Однією з головних мішеней для країни-агресора Росії залишається українська економіка. І оскільки більша її частина, принаймні половина валютного виторгу, залежить від експорту агропродукції, росіяни продовжують нищити українські морські та річкові порти, повідомляє FREEДОМ.

Розбиті елеватори, причали, перевантажувальні комплекси… З липня Росія регулярно атакує українські порти. І якщо раніше країна-агресор блокувала морський експорт нібито з військових міркувань, то тепер навіть не приховує своїх справжніх намірів, зазначають у Державному підприємстві “Адміністрація морських портів України” (АМПУ).

“Які ще потрібні докази, якщо після припинення зернової угоди вони ціляться саме по зерносховищах, по портах, які перевантажують агропродукцію? Росіяни довели, що їхньою метою є створення штучного голоду в усьому світі”, — наголосив заступник голови АМПУ Дмитро Барінов.

На Україну припадає 10% світового експорту зерна — це доволі великий обсяг, тому щоразу, коли Росія обстрілювала портову інфраструктуру, лихоманило біржі. Ціни на зерно підскакували, загрожуючи світу продовольчою інфляцією, повідомляють експерти.

“Востаннє, коли на Рені було здійснено атаку, це близько двох тижнів тому, світові ціни зросли на 4,5% за дві години буквально”, — заявив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Рені, Ізмаїл, Одеса, Чорноморськ. За півтора місяця Росія вісім разів атакувала портові потужності. І якщо останні потроху відновлюються, то знищене загарбниками зерно не повернути. Це 270 тис. тонн агропродукції, які мали потрапити, зокрема, до країн Африки, де зараз панує голод.

“Цього, за різними оцінками, вистачило б на півмільйона людей, щоб рік прогодуватися. Тобто це дуже великі цифри, і це призводить до дуже поганих наслідків”, — звернув увагу заступник глави АМПУ Дмитро Барінов.

Експерти стверджують: вдаючись до такого шантажу, Росія намагається нав’язати світу власні правила гри в Чорному морі. Але нещодавні спецоперації українських військових в акваторії вже російських портів показали: у цю гру можна грати удвох, і тепер збитки підраховують уже загарбники.

“Дивіться: щойно було пошкоджено перші судна в акваторії РФ, ставки фрахту на судна, що заходять до портів Російської Федерації, підскочили на 10 тис. доларів на добу, порівнюючи із суднозаходами до портів Болгарії або Румунії”, — звернув увагу президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

Водночас експерти не виключають, якщо Росія продовжить знищувати українську портову інфраструктуру — буде дзеркальна відповідь, адже військові можливості це дозволяють.

“Наші хлопці почали робити те ж саме щодо них. Я вважаю, що ми повинні продовжувати це робити. Чому ми не можемо відповідати їм тим самим?” — висловив думку Віктор Берестенко.

Водночас фахівці наголошують, що світ упевнений: важелі впливу на терористичну державу все ж таки буде знайдено, і Україна зможе експортувати своє зерно, тому й ціни на зернові наразі відносно стабільні.

“Але якщо триватимуть бомбардування, якщо ми не знайдемо шляхи, якими Україна експортуватиме, то я б спрогнозував додаткове зростання десь на 10-15% у найближчі два місяці”, — вважає президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

При цьому чиновники визнають: зараз інфраструктура і дунайських портів, і портів “Великої Одеси” недостатньо захищена системами протиповітряної оборони, а отже, під загрозою продовольча безпека всього світу.

Читайте також: Спроби створити альтернативу Чорноморській зерновій ініціативі нічим не увінчаються, — економіст

Нагадаємо, в Сочі сьогодні, 4 вересня, закінчилися переговори президентів Туреччини та Росії — Реджепа Таїпа Ердогана і Володимира Путіна. На зустрічі обговорювали питання забезпечення безпеки в регіоні Чорного моря і відновлення зернової ініціативи. Однак домовитися щодо зернового питання так і не вдалося.

Прямий ефір