Ердоган і Путін не змогли домовитися щодо зернової угоди — подробиці (ВІДЕО)

Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Путін. Фото: МК

У російському Сочі сьогодні, 4 вересня, закінчилися переговори президентів Туреччини та Росії — Реджепа Таїпа Ердогана і Володимира Путіна. На зустрічі обговорювали питання забезпечення безпеки в регіоні Чорного моря і відновлення зернової ініціативи. Однак домовитися щодо зернового питання так і не вдалося, повідомляє FREEДОМ.

Зустріч президентів Туреччини і Росії в сочинському санаторії “Русь” тривала близько трьох годин. Спочатку Ердоган і Путін півтори години говорили у складі делегацій, а потім вирушили на робочий обід у форматі “віч-на-віч”.

The New York Times зазначає, що зустріч відбулася на тлі міжнародних закликів відновити Чорноморську зернову ініціативу, яка давала змогу Україні експортувати продовольство Чорним морем в умовах повномасштабної війни.

На початку зустрічі Путін зазначив, що готовий до переговорів щодо зернової угоди. А Ердоган анонсував, що після наради за зачиненими дверима буде зроблено оголошення з приводу зернової угоди.

“У контексті турецько-російських відносин під час цього візиту всі дивляться на проблему “зернового коридору”. Послання, яке буде дано світові під час пресконференції після нашої зустрічі, буде дуже й дуже важливим, особливо кроки для менш розвинених африканських країн”, — пообіцяв президент Туреччини.

Днями генсек ООН Антоніу Гутерріш у листі до міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова представив “низку конкретних пропозицій” щодо відновлення угоди.

Тим часом у Брюсселі представник Європейської комісії Петер Стано висловив сподівання, що результатом зустрічі президентів Туреччини та Росії буде не тільки повернення до Чорноморської зернової ініціативи, а й припинення війни Росії проти України.

“Загальне очікування полягає в тому, що Росія, принаймні, повернеться до Чорноморської зернової ініціативи, а основне очікування в тому, що Росія припинить свою незаконну агресію проти України, частиною якої також є блокада Чорного моря, що має на меті блокування українського експорту зернових”, — заявив представник Єврокомісії Петер Стано.

За підсумком Путін і Ердоган не змогли домовитися про відновлення зернової угоди. Президент РФ після переговорів заявив, що Москва не готова відразу повертатися до Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала в липні. Для повернення Росії до зернової угоди Путін вимагає виконання поставлених раніше вимог, зокрема він чекає на зняття частини західних санкцій щодо поставок російського зерна і добрив на європейські ринки.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував зустріч президентів Туреччини та Росії.

“Наша позиція дуже проста: Чорноморська зернова ініціатива має бути відновлена. Друге: вона має бути відновлена не шляхом виконання забаганок і шантажу Російської Федерації, тому що жодних правових і політичних підстав для виходу з угоди у росіян не було. А якщо їм зараз іти на поступки — вони повернуться і через місяць знову вийдуть і висунуть нові вимоги. Це просто їхній класичний шантаж. І третє, паралельно враховуючи, що Росії вірити не можна, потрібно розвивати альтернативні морські коридори до Чорноморської зернової ініціативи”, — наголосив Дмитро Кулеба.

При цьому, міністр зазначив, що в разі, якщо росіяни врешті-решт заявлять про повернення до зернової угоди, це ще не буде “приводом для святкування”, бо вони гальмуватимуть функціонування угоди.

Читайте також: Дипломатія не здатна через мовні маневри змінити позицію РФ щодо зернової угоди, — експерт

Нагадаємо, з українських портів по гуманітарному коридору вже вийшли чотири іноземні судна.

Прямий ефір