Дипломатія не здатна через мовні маневри змінити позицію РФ щодо зернової угоди, — експерт

"Зернова ініціатива". Фото: mtu.gov.ua

Туреччина, безумовно, насамперед зацікавлена у відновленні роботи зернової угоди. Але у Росії інші завдання. Про це сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

“Тому що значною мірою судна, які йшли в турецькі порти, багато судновласників були пов’язані з Туреччиною, або були громадянами Туреччини. Багато логістичних компаній, компаній-посередників турецьких у зерновій угоді. І безпосередньо Туреччина реально має певний збиток від того, що зернова угода зірвана Російською Федерацією. Однак, як на мене, ми перебуваємо в реаліях, коли дипломатія не здатна просто так через якісь мовні маневри змінити позицію РФ. Тому що РФ виходила із зернової угоди з чітким завданням”, — сказав він.

Експерт пояснив, що у Росії було завдання вивести з-під санкцій SWIFT кілька російських банківських установ, “Россельхозбанк” і з ними пов’язані.

“Це було ключове завдання РФ, коли вона зривала зернову угоду. І поки вони або не реалізують це завдання, або, з іншого боку, поки Захід, Туреччина і Україна не запропонують якийсь серйозний план тиску на РФ так, щоб вона відмовилася від своїх цих шантажистських пунктів, доти зернової угоди не буде. Тому що причина розриву зернової угоди — не якась абстрактна дискоммунікація, яка усувається нормальним спілкуванням президентів. Це — реальне бажання Росії прошантажувати, щоб угода не працювала. Усе дуже просто”, — каже Божко.

Читайте також: Україна готова реагувати на будь-які загрози: роботу “зернового коридору” прокоментував речник ВМС ЗСУ

Нагадаємо, як повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, з українських портів “гуманітарним коридором” уже вийшли чотири іноземні судна.

Прямий ефір