Російський Мі-8, який “затрофеїла” Україна, поповнить парк бойових вертольотів — деталі від української розвідки

"Трофейний" Мі-8. Фото: gur.gov.ua

Український парк бойових вертольотів вже найближчим часом поповниться “трофейним” Мі-8 АМТШ. Про це сьогодні, 4 вересня, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ), інформує FREEДОМ.

У розвідці наголосили, що операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, — найкращий приклад плідної співпраці Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України та Головного управління розвідки.

“Для початку вдалось визначити, що один з військових пілотів Росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв’язання повномасштабної війни. Наступний крок — налагодження безпосереднього контакту із вказаним військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю”, — повідомили в ГУР МОУ.

Розвідники зазначили, що важливим елементом спецоперації стали гарантії безпеки для родини пілота — її вдалося безпечно переправити в Україну.

“Фінал операції — переліт вертольота у вказану точку та передача українським військовим. Наразі пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольота, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки”, — додали військові.

Читайте також: Перейти на бік України й отримати грошову винагороду: про варіанти для російських військових розповів Ступак

Нагадаємо, 9 серпня в результаті унікальної шестимісячної операції на підконтрольну територію України було перегнано гелікоптер Мі-8 АМТШ з бортовим номером 62 зі складу 319-го окремого вертолітного полку, що базується на аеродромі “Чернігівка” у Приморському краї РФ (в/ч 13984). 

Прямий ефір