Російський спорт є частиною політики Кремля та інструментом пропаганди — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Бойкот російського спорту. Фото: gettyimages.com

Російські спортсмени беруть участь у різних політичних проєктах на підтримку диктатора РФ Володимира Путіна. Адже, як зазначає президент Федерації хокею України Георгій Зубко, займатися професійним спортом у тоталітарній державі можна лише у разі, якщо активно виступаєш за владу, повідомляє FREEДОМ.

У СРСР переважна частина спортсменів були військовослужбовцями, а спорт — частиною комуністичної ідеології. У Росії в цьому плані нічого не змінилося. Наприклад, військовослужбовцями та співробітниками поліції є багато російських хокеїстів. Вони грають у клубах ЦСКА, СКА, “Москва”. Їхні досягнення асоціюються із досягненнями держави та її армії. А сьогодні російські спортсмени привселюдно демонструють підтримку війни в Україні.

Так, хокеїсти московського ЦСКА вийшли на розкочування перед матчем нового сезону Континентальної хокейної ліги з “Ак Барсом” у формі з буквою “z”. Крім того, на формі були елементи емблеми терористичного батальйону “Эспаньола”. Це угруповання російських окупантів, сформоване з футбольних фанатів — колишніх ультрас. Щобільше, символічне вкидання шайби перед матчем зробив командир батальйону російських окупантів із позивним “Іспанець”.

За даними російського видання “Черта”, батальйон “Эспаньола” пов’язаний із колишнім помічником російського диктатора Путіна Владиславом Сурковим та “Єдиною Росією”.

Крім того, російські спортсмени неодноразово закликали своїх фанатів надавати фінансову допомогу російським окупантам. Як наголосив олімпійський призер і чемпіон, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту Жан Беленюк, жоден із відомих російських спортсменів не засудив повномасштабну війну РФ проти України.

“Ми неодноразово бачили прояви солідарності російських спортсменів із тим, що відбувається в Україні. Вони донатять та закликають донатити росіян на збори того чи іншого необхідного обладнання, яким вбиватимуть українців” — заявив Беленюк.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну спортивні журналісти та аналітики ведуть базу даних російських та білоруських спортсменів, які підтримали війну проти України. Посилання на відповідні слова та дії спортсменів є. Нині у ній понад 500 спортсменів, тренерів, арбітрів та функціонерів, які публічно підтримали напад РФ на Україну, брали участь у матчах чемпіонату Росії у тимчасово окупованому Криму та надавали матеріальну підтримку збройним формуванням, які беруть участь у загарбницькій війні проти України.

Нагадаємо, що наприкінці липня лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан була знята з участі на чемпіонаті світу після того, як відмовилася після поєдинку потиснути руку атлетці з Росії Ганні Смирновій. Харлан брала участь в одиночному турнірі чемпіонату з фехтування на шаблях наступного дня після того, як Міністерство молоді та спорту України змінило текст наказу про бойкот змагань, де виступають спортсмени з Російської Федерації та Білорусі. Українська фехтувальниця перемогла суперницю з Росії у першому ж двобої на стадії плей-офф. Після завершення поєдинку на шаблях Ольга відмовилася потиснути руку росіянці, пропонуючи “вдаритися” шпагами. Не отримавши відповіді від Смирнової, українка Харлан покинула межі доріжки.

Позиція України щодо участі російських спортсменів в Олімпійських іграх-2024 залишається незмінною. Як заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк, участь росіян в Олімпіаді означатиме “кривавий політичний маніфест”.

“Позиція України, безперечно, незмінна: жодної участі Росії в Олімпіаді-2024 бути не може. Інакше це означатиме кривавий політичний маніфест — підтримку російської агресії, терору та геноциду на глобальній арені. Російський спорт сьогодні — це демонстративне просування масових вбивств, зґвалтувань, тортур, знищення. Час відмовитись від лицемірства, час зупинити експансію російських спортивних промоутерів війни”, — закликав Подоляк.

Читайте також: Замість “спорт поза політикою” “політика у спорті”: як РФ використовує змагання у своїх цілях — розбір експертів

Нагадаємо, щонайменше 35 держав готові бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, якщо РФ та Білорусь буде допущено до участі у змаганнях. Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не направив Російській Федерації та Республіці Білорусь запрошення на Олімпійські ігри, які відбудуться у Парижі (Франція) в 2024 році. Водночас МОК вважає, що російські та білоруські спортсмени можуть виступати на Олімпіаді під нейтральними прапорами. На думку Києва, це обмеження не є достатнім.

Читайте також: Російські спортсмени неодноразово були помічені у закликах підтримувати так звану “СВО”, — олімпійський чемпіон

Прямий ефір