БпЛА, морські дрони, снаряди: розвиток українського ВПК під час війни оцінив аналітик

Ілюстративне фото: glavcom.ua

Україна в червні поточного року виготовила більше мінометних і артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік. Незважаючи на війну, концерн “Укроборонпром” почав масове виробництво безпілотних літальних апаратів, а також морських дронів, які вже неодноразово продемонстрували свою ефективність. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий аналітик Олексій Гетьман.

Експерт нагадав, що також Україна розробляє власну далекобійну ракету.

“Було офіційне повідомлення, що ми створили нову ракету. Але, найімовірніше, давайте будемо відвертими, це модернізація тих ракет, які в нас уже були. Однак це ракета, яка здатна долати відстань практично вдвічі більшу, ніж те, що було в нас до початку повномасштабного вторгнення Росії”, — зазначив Гетьман.

Він наголосив, що Україні вдалося також налагодити випуск своїх снарядів.

“Йдеться про снаряди 155-го або навіть 152-го калібру, тому що у нас є ще радянського зразка гармати 125-го і 105-го калібру”, — уточнив аналітик.

Виробничі потужності поки не розкривають, але можна говорити про істотне нарощування, вважає експерт.

“Цифра не називалася, але було зазначено, що за місяць виробляється принаймні снарядів більше, ніж раніше вироблялося до повномасштабного вторгнення на рік. Тобто можна сміливо стверджувати, що їх стало більше щонайменше у 12 разів”, — сказав Гетьман.

Він вважає, що спільні проєкти України із західними союзниками з виробництва озброєння і техніки вже можна успішно реалізувати, не чекаючи закінчення війни.

“Усі подальші наші контакти з Німеччиною стосовно спільного виробництва важкої техніки, — я думаю, це цілком реально, і це може почати здійснюватися ще до нашої перемоги, вже безпосередньо зараз. Принаймні, технологічні процеси, документацію можна готувати просто зараз”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Мільйон снарядів для України: від чого залежать темпи поставок, пояснив експерт

Нагадаємо, британська компанія BAE Systems відкрила офіс в Україні для виробництва гаубиці L119 калібром 105 мм натовського стандарту. Експерти вважають, що Україна може стати потужним хабом для ремонту та виробництва різних видів продукції цієї компанії.

Прямий ефір