Успіхи наступу ЗСУ, фейки роспропаганди про західні поставки і що робити з Путіним: підсумки тижня підбиваємо з Михайлом Подоляком

Про помітне просування українських військ на Південному фронті, нові наративи кремлівської пропаганди щодо постачань західної зброї Україні, а також про те, що наразі слід зробити російським елітам, які прагнуть закінчення війни та поразки Путіна, — в інтерв’ю телеканалу FREEДOM говоримо з радником глави Офісу президента України Михайлом Подоляком.

Ведучий — Олексій Мацука.

Наступ ЗСУ

— Ви писали у Twitter, що в міру просування на півдні та виходу українських сил на адмінкордон із Кримом події набуватимуть іншого вигляду. А якого іншого?

— Ми зараз обговорюємо наступальні операції України. Вдумайтеся тільки, Росія приходить у захват, якщо вона може на 100 метрів затримати просування українських військ. І, безумовно, щойно ми вийдемо на рубежі Азовського моря, то зміниться диспозиція з точки зору того, що відбуватиметься в Криму.

Ми вже зараз, за словами начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, у вогневому форматі контролюємо територію півострова Крим. Щойно ми доберемося до акваторії Азовського моря, ситуація на лінії фронту повністю змінюється.

Російська Федерація останніми днями забирає системи ППО і бронетехніку навіть із далекосхідних регіонів і перекидає в Україну, де наші військові успішно її знищують.

Наші хлопці перебувають уже всередині першого ешелону [лінії оборони росіян] і просуваються далі

Я б виділив три основні фрагменти. Перше — знищення сил і засобів Російської Федерації йде ефективно. Друге — масштабне проникнення на лінії оборони. І третє — все це свідчить про те, що Україна не збирається заморожувати війну, все буде доведено до правильного фіналу.

— Навіть у Білому домі наголошують, що будь-який об’єктивний спостерігач за цим контрнаступом не зможе заперечити, що зараз Україна домоглася прогресу.

— Для мене взагалі загадково, коли хтось говорив про те, що контрнаступ має бути в Харківському форматі — дуже швидко, блискавично. Я ж усім нагадую, це ви говорили, що це ж друга армія, ви ж усі її боялися, заявляли, що з російською армією взагалі воювати не можна.

Україна показує, що, по-перше, можна воювати. Друге, що можна її ефективно знищувати, незалежно від того, що в них є перевага, наприклад, у повітрі. І, по-третє, всі їхні оборонні інженерні конструкції, мінні поля — все це можна подолати.

Дуже добре, що наші західні партнери помічають якість і кількість просування вперед, адже це кількість зброї, яка нам необхідна на цьому етапі.

Озброєння для фронту

— А чого не вистачає сьогодні на полі бою?

— Існує дефіцит основних видів. Перш за все, снаряди. Вони все ще в дефіциті.

Також потрібні далекобійні ракети. Поки що до кінця немає політичної волі передати нам ракети дальністю понад 500 км. Насамперед, це Taurus і ATACMS.

У дефіциті, звичайно, авіаційний компонент, але ми його вирішуємо. Є три способи прибрати домінування Росії в повітрі. Перший — винищувачі F-16. Сподіваюся, вони скоро будуть. Але до цього моменту можна було поставити розширену лінійку прифронтової ППО. На жаль, ми його не отримали до кінця. Що зробили наші хлопці? Вони придумали спосіб, як відігнати російську тактичну авіацію з переднього краю через дронові атаки по військових аеродромах.

— Минулого тижня в медіа Російської Федерації поширювалися повідомлення, що поставками F-16 буде перетнуто “червону лінію” в проксі-війні Заходу та Росії. Мовляв, замість дипломатії Захід прагне подальшої ескалації. Зокрема, це написала депутатка німецького парламенту від Лівої партії Сара Вагенкнехт. Це також була критика наміру Данії передати Україні F-16. Режисер із Данії Ларс фон Трієр також скандально відреагував на наміри його країни постачати F-16, заявивши, що “життя росіян теж мають значення”.

— Фон Трієра виводимо за дужки. Він дуже негативно сприймається західними елітами, зокрема. Він страждає на велику кількість фобій. Тому не має сенсу звертати увагу на його слова.

Що стосується “червоних ліній”, зустрічне риторичне запитання: ну, добре, перетнули “червоні лінії” і що Росія може? Що вони будуть робити, якщо ми в рамках міжнародного права маємо право отримувати зброю, включно з авіаційними компонентами для захисту своєї території, тому що Росія зайшла на чужу суверенну територію вбивати тут людей. І що вони будуть робити?

— Наприклад, проурядова газета Huánqiú Shíbào (англ. Global Times) дає таку відповідь: “Військовий конфлікт загостриться, якщо США і НАТО нададуть більше ударних озброєнь, більше дальності. За безпосереднього втручання США і НАТО конфлікт пошириться на весь європейський континент”.

— Ніякий конфлікт ні на які регіони не пошириться. Навпаки, передача F-16 і будь-якої іншої зброї сприятиме деескалації та прискоренню фіналу конфлікту.

У Росії немає жодних сил і засобів для війни не те що з НАТО, а в принципі з будь-якою країною крім України. Війна на два фронти повністю обрушить Росію в лічені дні.

Міжнародне право, ще раз підкреслю, чітко говорить про те, що ви маєте право захищати свій дім. Росія може спокійно закінчити війну, вивівши завтра війська. Готова вона це зробити? Ні. А для того, щоб убивці сіли на лаву підсудних, війна має бути Росією програна.

Усі ці заяви потрібно сприймати тільки як крик людей у пустелі, які вимагають, щоб їм хтось негайно приніс газовану воду.

Я не бачу жодного мотиву, по-перше, для ескалації, по-друге, для перенесення війни на інші території. І, по-третє, щоб Росія могла виграти цю війну або заморозити конфлікт.

Мета всіх цих заяв проросійськи налаштованих людей — посприяти реалізації головної на сьогоднішній день мрії Російської Федерації, а саме — заморозити конфлікт, зупинити негайно вогонь, зберегти лінію поділу, зберегти окуповані території за Російською Федерацією. І, відповідно, перевести це в довготривалий процес, доки Росія вкладатиме далі гроші в мілітарну складову, в терористичні акти.

Але раз війна вже триває, то добиймо ведмедя в його лігві, щоб хоча б 10-15-20 років мати стабільні правила життя, в тому числі в Європі.

— Якщо говорити про війну і корупцію. Минулого тижня Дуглас Макгрегор, колишній радник міністра оборони в адміністрації президента Трампа, заявив, що більша частина обладнання США для України зникає на чорному ринку, гроші не потрапляють за призначенням.

— Не має сенсу слухати людей, які працюють у рамках російської пропаганди. Вони, по-перше, не мають доступу до інформації, по-друге, навіть не розуміють, як влаштований сучасний світ. І третє: вони навіть не розуміють, що таке війна.

Пояснюю, що таке американський аудит. США платять гроші, які виділяє американський платник податків власному американському виробнику. Тобто вони за гроші американського платника податків закуповують обладнання, яке далі передається Україні.

Подвійний аудит, який сьогодні проводять Сполучені Штати, має такий вигляд. Фінансовий аудит дивиться, як витрачаються гроші в самій Америці. Усі гроші, які йдуть у рамках військової допомоги, не переходять в Україну. Майновий аудит — американські інспектори відстежують зброю, коли вона вже перебуває на території України.

Я поставлю зустрічне запитання: якщо ми передамо “Хаймарс” колумбійському картелю, ніхто не помітить цього? Потрібно менше дивитися голлівудське кіно, і тоді ці спікери матимуть більш експертний вигляд.

Російські фейки про Польщу

— Також російські медіа поширювали меседж, що, мовляв, влада Польщі готова направити польських солдатів воювати в Україну. І що та польська військова допомога Україні більше наражає Польщу на небезпеку бути втягнутою у війну.

— У РФ є такий суб’єкт [директор Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації] Наришкін, який періодично виходить із концепцією, що Польща збирається окупувати західні території України. Мовляв, Росія цього не дозволить, і тому, зокрема, ми пішли вбивати українців. Я не звертав би увагу на подібні дикі пропагандистські кліше.

На сьогоднішній день існує виключно агресивна, не спровокована війна Росії проти України на території України з масовими вбивствами цивільного населення. Війна геноцидного типу. Це кримінальний злочин. Все інше не має жодного значення, тому що воно все відсутнє.

Позбавлення Путіна внутрішньої легітимності

— Ви написали у Twitter, що єдиним способом завершити цю війну є “позбавлення Путіна внутрішньої легітимності як бездумного царя, який поставить на червоне і все програє”. І який цей план позбавлення внутрішньої легітимності?

— Це питання до російських еліт. Ситуація виглядає наступним чином.

Для Путіна не існує жодного фіналу війни, окрім як утримання окупованих територій і самозбереження. Для цього він готовий убити [на фронті] велику кількість громадян Росії.

Він готовий продовжувати масштабно атакувати цивільне населення України ракетами, дронами тощо.

Також, безумовно, він буде збільшувати кількість репресій. Демонстративне вбивство того ж [ватажка ПВК “Вагнер”] Пригожина засвідчило, що Путін перебуває сьогодні в настільки параноїдальному стані, що абсолютно неадекватно оцінює те, що відбувається, і це тільки погіршуватиметься.

І зупинити це — це має бути рішенням насамперед російської еліти, якщо вона хоче фізично вижити. Тому що зараз уже питання не про те, що вони втратять фінансовий стан, свої економічні можливості.

Якщо вони хочуть фізично вижити, у них просте завдання. Перше: між собою вирішити, чи дійсно вони хочуть згоріти в попелі війни, затіяної Путіним. Друге, якщо не хочуть, то їм потрібно буде розв’язати проблему Путіна.

Як це можливо зробити? Внутрішній палацовий переворот. Або вони можуть почекати, поки буде обвалена ситуація по лінії фронту. Після цього все одно їм потрібен буде внутрішній палацовий переворот, арешт Путіна або інші процедури щодо нього. Після цього негайне виведення залишків військ з території Росії, визнання помилковості тактики нападу на Україну. Відповідно, видача частини військових злочинців, включно з Путіним, якщо він фізично залишиться жити.

Це єдиний варіант у частини російської еліти самозберегтися у фізичному сенсі. Інших варіантів у них немає.

Коли ця війна до кінця, вони будуть верещати: “Так ми ж не знали!”

Прямий ефір