Немає такого паркану, якого ми не подолаємо, — Плетенчук про спроби РФ захистити Кримський міст

Задимлення на Кримському мосту 12 серпня 2023 року. Фото: t.me/Crimeanwind

Морський паркан, який намагається спорудити Росія біля незаконно побудованого Кримського (Керченського) мосту, не стане перепоною для Сил оборони України. Чим топити біля мосту баржі чи пороми, росіянам краще втопити свій Чорноморський флот, тим паче відповідний історичний досвід у них є. Про це заявив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Немає такого паркану, якого ми не подолаємо. Наш командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа неодноразово говорив про те, що море — це дорога, а не паркан. Росія постійно намагається їх [паркани] будувати й формально, й неформально. Цього разу вона їх навіть формалізує як морський паркан. Але ми впевнені, що він їм ніяк не допоможе. Якщо вже почали топити баржі, то ідеальним варіантом буде втопити Чорноморський флот відповідно до традицій російського імперського флоту. Вони це періодично виконували. На мою думку, саме час згадати історію їхніх великих флотоводців і ще раз утопити Чорноморський флот. Принаймні це їм допоможе уникнути жертв серед особового складу”, — заявив речник ВМС ЗСУ.

Водночас він зазначив, що недооцінювати Чорноморський флот РФ не варто. Він налічує до 50 бойових одиниць. Крім того, у ворога в Чорному морі є десятки катерів, а також кораблі та катери Морської охорони ФСБ Росії.

“Угруповання досить потужне. Чорноморський флот є одним із чотирьох флотів РФ, напевно, найбоєздатнішим у плані бойового досвіду… Це досить сильний ворог. Але це нас не зупиняє. Якщо на початку повномасштабного вторгнення їхні кораблі було видно фактично на горизонті з Одеси, то зараз таке немислимо: чудово розуміють, чим це для них закінчиться”, — резюмував Дмитро Плетенчук.

Читайте також: Україна вже виграла морський бій у Росії — подробиці від Коваленка

Нагадаємо, раніше в українській військовій розвідці заявили, що росіяни топлять пороми, щоб захистити Керченський міст. У ГУР стверджують, що армія РФ планує затопити щонайменше 6 плавзасобів для створення захисної смуги перед мостом. Між затопленими поромами російські військові мають намір встановити бонові загородження.

Читайте також: Росія втратила контроль над Чорним морем, але не полишає спроб зберегти “зернові коридори” — думка

Прямий ефір