Серпень став абсолютним рекордом за кількістю знищених російських артустановок, наступ ЗСУ йде за планом, — Коваленко

Українські захисники. Фото: zsu.gov.ua

Серпень став абсолютним рекордом зі знищення Силами оборони України російських артилерійських установок. Українські захисники проривають уже другу лінію оборони російських окупантів, а ворог не може втримати оборону на Лимано-Куп’янському напрямку. Про це сьогодні, 1 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Так, у серпні українськими воїнами було знищено 691 артилерійську установку противника.

“Сама по собі ця динаміка почалася від травня. Саме від травня почалося різке зростання, знищення артилерійських установок російських окупантів, насамперед ствольних. І травень, червень, липень — це були рекордні місяці. Серпень став абсолютним рекордом за кількістю знищених артустановок. Це говорить про те, що Сили оборони України зараз досить щільно взялися за знищення саме цієї компоненти. Тому що артилерія традиційно в російських окупаційних військах відіграє вирішальну роль під час як наступу, так і ведення оборонних дій. Без достатньої кількості артилерії російські війська, які багато чого успадкували від радянських військ, не можуть ні наступати, ні оборонятися. Для нас зараз дуже важливо, особливо в Запорізькій області, зламати російську оборону по другій лінії”, — сказав Коваленко.

Відповідно, уточнив оглядач, вплив на артилерійську компоненту ЗС РФ є дуже важливим елементом.

“У міру того, як ми бачимо, що дійсно встановлюються рекорди зі знищення ствольної артилерії, до речі, це не тільки дані із Запорізької області, це по всій зоні бойових дій за серпень, і ці дані — офіційні, озвучені Генеральним штабом Збройних сил України. І цей показник демонструє, що паралельно чим більше знищуючи артилерійських установок, чим більше створюючи дефіцит цієї компоненти в зоні бойових дій, тим успішніше розвиваються наші атакувальні вже дії, наші наступальні дії. Тобто ми прориваємо їхню оборону, а вони не можуть оборону втримати. І аналогічно, навпаки, на тих ділянках, де вони намагаються наступати, наприклад, Лимано-Куп’янська вісь, цей наступ фактично захлинається до того, як переходить у якусь вирішальну фазу”, — каже Коваленко.

Коментуючи дані про знищення за добу 23 російських танки (і майже половина саме на Лимано-Куп’янському напрямку) і те, що в Telegram-каналах публікують відео з російськими полоненими (20 осіб на одній ділянці було взято саме на Лимано-Куп’янському напрямку), військовий оглядач констатував, що наступ ЗСУ йде за планом.

“Щодо того, що знищено велику кількість танків, тут теж зовсім немає нічого дивного, оскільки це демонстрація якраз того сюрреалізму, який відбувається в російській армії. Річ у тім, що вони наступають на Лимано-Куп’янській осі військами, групою військ, у яких насамперед оборонний функціонал, у них недостатній функціонал для наступу. Це пов’язано з тим, що у них підрозділи не мають повної штатної комплектації. Зокрема, найкритичніша ситуація у них якраз із ББМ. Це бронетранспортери: БТР, БМП, БМД”, — розповів він.

За даними Коваленка, з цими категоріями у росіян нестача майже 80%. Штатна комплектація становить приблизно 22% на підрозділ. Росія не володіє ресурсами, щоб посилити свою армію в зоні бойових дій.

“І тут найцікавіше — саме мотострілецькі підрозділи, які мають на озброєнні ББМ, наступають у першому ешелоні традиційно. Тобто перший ешелон наступають саме вони. А танкова компонента вже їх підтримує вогнем. Але оскільки у росіян оборонний функціонал на Лимано-Куп’янській осі, група військ “Центр” і “Захід”, вони змушені в першому ешелоні виводити танки для наступу. Це нонсенс, це парадокс. Так не робиться, але іншого виходу у них просто немає, тому що у них критична нестача саме мотострілецької компоненти з ББМ. І ми бачимо відповідні результати”, — резюмував Олександр Коваленко.

Читайте також: Українці вже перевершували очікування, треба їм довіряти, — Столтенберг про контрнаступ ЗСУ

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони України продовжують завдавати противнику суттєвих втрат у живій силі та техніці. За добу ліквідовано ще 470 російських окупантів. Крім того, ЗСУ знищили 23 ворожі танки, 23 артсистеми, дев’ять бронемашин та чотири дрони.

Прямий ефір