Кожен день війни погіршує становище Росії: експерти розповіли про сценарії майбутнього (ВІДЕО)

Українські аналітики впевнені, що внутрішньополітична боротьба в Кремлі — ознака того, що відцентрові процеси, які призведуть до розпаду РФ, прискорюються з кожним днем, інформує FREEДОМ.

Ще до закінчення війни Київ повинен розробити стратегію безпеки України в майбутньому, впевнені експерти. За їхніми словами, єдиним гарантом мирного неба і територіальної цілісності країни стане НАТО, адже навіть обіцяні міжнародними партнерами гарантії безпеки не замінять членства в Альянсі.

“Без безпеки тут не буде нормального життя ні за західними, ні за будь-якими іншими стандартами. Модель безпеки — це питання номер один, скільки б ми про це не говорили. Я вважаю, що не існує на сьогодні, може завтра буде щось інше, але сьогодні немає альтернативи нашому членству в НАТО, як основи нашої безпеки. Все інше, що є – може бути вимушено певними проміжними або тимчасовими реаліями”, — сказав колишній міністр закордонних справ України (2014-2019 рр.) Павло Клімкін.

Україна після закінчення війни не має альтернатив: на країну чекає членство в НАТО та Європейському Союзі, то в Росії — кілька сценаріїв майбутнього. Перший із них — тотальна політична та економічна ізоляція агресора. Паралельно — постачання озброєння Україні західними партнерами — як елемент стримування від спроб військової агресії Кремля в майбутньому.

“В оптимістичному сценарії “Двадцятка”, яка збирається, має просто не приймати нікого з Росії. Це сценарій політичної волі, це сценарій рішучих дій, це сценарій, принаймні, коли НАТО зрозуміє, для чого вони взагалі створювалися. Сценарій, який я називаю — це політика недопущення, а не політика стримування. У цьому сценарії на нашому боці мають виступити ті країни, які сьогодні є нашими партнерами”, — вважає колишній посол України в США (2015-2019 рр.) Валерій Чалий.

Другий сценарій — розпад Росії на кілька держав. Експерти впевнені — відцентрові сили в РФ існували ще до початку повномасштабної війни проти України. Сам того не розуміючи, 24 лютого 2022 року, президент РФ Володимир Путін, ухваливши рішення про вторгнення, прискорив ці процеси. Програш у війні проти України, вважають фахівці, може стати спусковим гачком, після чого кремлівська влада посиплеться, а Росію захлесне смута.

“З Російською імперією є досвід — є досвід як царської, так і радянської імперії — вони розпадалися не через якийсь зовнішній вплив, якісь зовнішні сили — вони самі розпалися. Тобто там була поразка у війні — Першій світовій війні і в Афганській війні, можна сказати, в холодній війні — і цього було достатньо для розпаду як царської імперії, так і радянської імперії. Звичайно, Україна відігравала значну роль, принаймні в розпаді радянської імперії”, — сказав німецький політолог Андреас Умланд.

“Для чого має бути трансформація Росії? Не просто тому, що ми всі любимо демократію, а Росія зараз авторитарна, нам це не подобається, а для того, щоб зрештою, у певному віддаленому майбутньому, якщо ми зазиратимемо за певні часові рамки, щоб Захід міг розглядати Росію, можливо, не як дружню країну, але хоча б як ту країну, яка не допомагатиме Китаю протистояти Заходу. Росію в кінцевому підсумку багато хто хотів би розглядати, якщо не зовсім вже дружню країну, то як деякого нейтрального союзника в боротьбі з Китаєм”, — вважає політолог Антон Шеховцов.

При цьому крихкість режиму в Росії відчутна вже зараз, впевнені експерти. Як приклад згадують так званий марш на Москву засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Ні регіональна влада, ні населення країни-агресора у своїй більшості не виступили проти заколотників.

“Що таке путінський режим? Це режим, у якому все-таки є дефіцит легітимності. Це режим, побудований на примусі, фактично. Те саме було, коли 91-го року заборонили Комуністичну партію Радянського Союзу при тому, що було 19 млн членів, ніхто не вийшов на акцію протесту. Тепер абсолютна та сама картина. Це комплекс факторів — і патерналістське населення, і віра в царя-батюшку — коли цей поганий, давайте іншого. Весь цей процес опору, він зріє повільно, але відбувається миттєво і починається з крихкості”, — сказала доктор політичних наук Галина Зеленько.

Не варто забувати і про утиски малих народів Росії, нагадують фахівці. Регіони, які й до війни жили бідно, а сьогодні постраждали від примусової мобілізації, найімовірніше, зіграють свою скрипку в процесі децентралізації влади, а, можливо, і розпаду країни.

Читайте також: Бунт Пригожина показав, що у РФ можливий розпад країни, — Дунда

Прямий ефір