Україна піклується про своїх ветеранів і прагне надати їм усі види підтримки: принципи політики героїв (ВІДЕО)

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Головні принципи української політики героїв — жодних втрачених доль, поколінь чи можливостей. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на VI Міжнародному ветеранському форумі. Україна піклується про своїх ветеранів і прагне надати їм усі види підтримки. Українським ветеранам мають бути доступні фізична реабілітація, освітні проєкти та можливість розпочати бізнес, повідомляє FREEДОМ.

В Україні готують пакет рішень, який допоможе українським ветеранам інтегруватися в соціальне життя після повернення з фронту. Основні принципи нової доктрини назвав глава держави у відеозверненні до учасників VI Міжнародного ветеранського форуму “Україна. Захисники. Майбутнє”.

“Ви — герої, ви потрібні. Ви потрібні Україні кожен і кожна, хто б’ється заради України, хто наближав та наближає перемогу України. Жодних втрачених доль! Жодних втрачених поколінь! Жодних втрачених можливостей! І, звичайно, не втратити час. Час життя. Це головні принципи в основі політики героїв. Усе в ній — від вшанування подвигу українців до нових освітніх можливостей для ветеранів, від якості роботи ВЛК і реабілітації до економічних можливостей, бізнесових, юридичних можливостей, житла для ветеранів — усе в політиці героїв має бути таким, щоб допомагати людям жити”, — сказав Зеленський.

Уже восени в чотирьох областях України стартує пілотний проєкт “Помічник ветерана”, який покликаний полегшити адаптацію українських військовослужбовців. 400 осіб уже проходять навчання в межах цієї ініціативи.

“Помічником ветерана може стати інший ветеран, а також члени їхніх родин. Помічники ветеранів працюватимуть фактично в громадах. Це не кабінет. Це будуть люди, які спілкуватимуться безпосередньо з ветеранами, координуватимуть їхню діяльність”, — пояснила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Один із найдієвіших методів реабілітації ветеранів — спорт. Наприклад, учасники “Ігор нескорених” змагаються на спеціально обладнаних велосипедах. Це — міжнародні спортивні змагання для військовослужбовців, які дістали поранення. Ветеран Василь Здірко був поранений у 2014 році, і саме спорт допоміг йому відновитися. Тепер він — спортивний амбасадор і допомагає іншим ветеранам.

“Основною метою є те, щоб кожен ветеран мав в себе змогу в себе вдома, де він проживає, розумів, які є види спорту для реабілітації фізичної. Зараз завдяки фонду “Повернись живим” був відбір 20 спортивних амбасадорів, які в своїх територіальних громадах розвиватимуть адаптивні види спорту. Залежить від співпраці з місцевою владою чи буде це спортзал, чи буде це стадіон, чи буде це окреме приміщення”, — розповів Василь.

Ще один спосіб соціалізації ветеранів — власний бізнес. Учасник Антитерористичної операції (АТО) Володимир Скосогоренко 2015 року повернувся додому, започаткував свій бізнес, а потім виграв грант від українського ветеранського фонду. 2021 року став співвласником бізнесу з перероблення часнику.

“Часникова паста, часникове пюре і чорний часник. Часникова паста та часникове пюре — це для тих, хто полюбляє часник, але не полюбляє чистити, не люблять мити руки, запах який залишається на руках. Просто береться банка, відкривається і готовий продукт береться”, — поділився власник бізнесу.

Наразі Володимир розвиває своє підприємство і чекає на своїх бізнес-партнерів із фронту.

“Мої хлопці, які зараз воюють, вони знають, куди вони можуть повернутися і до чого вони можуть повернутися. І це важливо. Бо я пам’ятаю себе, як цей процес був важливий соціалізації, він був дуже довгий. Але ми можемо скоротити цей шлях — через роботу, через спілкування, через атмосферу в колективі”, — каже ветеран.

Раніше в Департаменті гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України заявили, що планують створити шість нових реабілітаційних центрів для надання соціальної підтримки та психологічної допомоги українським військовослужбовцям та їхнім сім’ям.

Читайте також: Усе в політиці героїв має бути таким, щоб допомагати ветеранам жити, — Зеленський на VI Міжнародному ветеранському форумі

Прямий ефір