Заява глав КНР і ПАР на саміті БРІКС — сигнал Кремлю, що війну проти України треба завершувати, — Осипенко

Путін, саміт БРІКС 2023 року. Фото: ap.org

У перший же день на саміті БРІКС прозвучала політична заява. Лідери Китаю Сі Цзіньпін і ПАР Сіріл Рамафоса дали сигнал Росії стосовно розв’язаної проти України війни. Про це сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Зауважте, якби заява була про те, що вони збільшують фінансування проєктів відновлюваної енергетики, в інфраструктурі, те, що заявляв створений ними банк, і на що спрямована взагалі активність всієї цієї організації. Вони ж говорили, що вона економічна, тобто на економічні цілі, я б це зрозумів. Але тут у перший же день прозвучала політична заява”, — сказав він.

Дипломат акцентував, що ця заява стосується сфери безпеки.

“Тобто межує між політикою і безпекою. І підтвердження і ПАР, і Китаю в спільній заяві, що вони дотримуються норм міжнародного права, свідчить про те, що це сигнал Кремлю, що війну треба закінчувати і виводити війська з України. Тому що, якщо поважаємо територіальну цілісність, а Україна визнана в ООН у тих територіях, до яких вона увійшла 1991 року, то значить, усі чужі війська мають бути виведені. І для того, щоб був дотриманий цей міжнародний принцип ООН”, — вважає Осипенко.

Зазначимо, що вчора на БРІКС світ почув спільну заяву глави КНР Сі Цзіньпіна і президента ПАР Сіріла Рамафоси. Вони заявили, що підтримують глобальну систему, в центрі якої перебуває ООН, справедливий міжнародний порядок, на основі міжнародного права, підтримують цілі та принципи Статуту ООН, серед яких повага до суверенітету й територіальної цілісності країн. Лідери КНР і ПАР сказали, що і далі наполягатимуть на політичному врегулюванні війни Росії проти України, і продовжуватимуть сприяти мирним перемовинам.

Читайте також: Сі розуміє, що Путін — повністю в його руках, — експерт-міжнародник

Нагадаємо, раніше Осипенко заявив, що лідери країн-учасниць БРІКС кожен по-різному вибудовує відносини з Москвою. Але всі розуміють, що Кремль, кинувши виклик світовій системі, яка склалася за результатами Другої світової війни, не зміг нічого зробити — не зміг силою скасувати право.

Прямий ефір