У БРІКС незадоволені діями Росії в Україні, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Ціла низка країн-учасниць БРІКС, у тому числі й засновники — Індія, Бразилія, Південна Африка — активно взаємодіють із західними країнами і не хочуть вступати з ними у конфронтацію, тому союз БРІКС не можна назвати антизахідним. Про це сьогодні, 23 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

БРІКС хоче бути на противагу впливу “Великої сімки”, але не альтернативним конкурентом. У союзі роль РФ значно знижується, а домінуючу роль зайняв Китай, йому становить конкуренцію Індія, сказав Фесенко.

За словами Фесенка, у БРІКС незадоволені діями Росії, яка розв’язала війну в Україні.

“Нинішнім країнам БРІКС не подобається надмірна агресивність Росії, її війна проти України та створення численних проблем для міжнародної торгівлі та особливо для міжнародної продовольчої безпеки. Тому, з одного боку, ми бачимо посилення впливу БРІКС у нинішній міжнародній ситуації, а з іншого — наростання внутрішніх протиріч”, — каже політолог.

Також він розповів, навіщо білоруський диктатор Лукашенко прагне потрапити до БРІКСу.

“Білорусь перебуває у стані міжнародної ізоляції. Тому для режиму Лукашенка вступ БРІКС — це додаткове вікно міжнародних можливостей. А Лукашенко хоче, щоб його приймали як главу держави. У нього багато амбіцій, але мало амуніції щодо реального міжнародного впливу”, — пояснив гість ефіру.

Читайте також: Відправивши Лаврова на БРІКС, Росія дала зрозуміти, що є країною-ізгоєм – думка

Нагадаємо, щорічний саміт країн БРІКС — Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР — розпочався 22 серпня в Йоганнесбурзі. В цьому році очікується, що до групи можуть приєднатися нові країни.

Читайте також: Росія в ізоляції: Путін втратив ще один важливий для нього міжнародний майданчик (ВІДЕО)

Прямий ефір