35 країн готові бойкотувати Олімпіаду в Парижі — протест проти участі спортсменів із РФ та РБ (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) не направив Російській Федерації та Республіці Білорусь запрошення на Олімпійські ігри, які відбудуться у Парижі (Франція) у 2024 році. Водночас МОК вважає, що російські та білоруські спортсмени можуть виступати на Олімпіаді під нейтральними прапорами. На думку Києва, це обмеження не є достатнім. Остаточне рішення може бути ухвалене на сесії Міжнародного олімпійського комітету у жовтні, повідомляє FREEДОМ.

Не лише Україна, а і її союзники бойкотуватимуть Олімпіаду в Парижі 2024 року, якщо до змагань допустять спортсменів із Росії та Білорусі. Як заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, спорт та військова агресія — несумісні речі.

“Держави, які заплямували себе кров’ю українців, не можуть брати участь в Олімпійських іграх. Україна налаштована рішуче. Склалася потужна міжнародна коаліція за чесний спорт, куди входить 35 держав. Водночас ми готові бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, якщо РФ та Білорусь будуть допущені до участі у змаганнях”, — наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram.

Запрошення виступити на Олімпіаді-2024 вже отримали 203 країни. Росії та Білорусі Міжнародний олімпійський комітет запрошення не направив. Але це не означає, що російських та білоруських спортсменів не допустять до ігор. Відсутність офіційного запрошення означає лише те, що вони не зможуть виступити під державними прапорами.

“Тут воля та бажання — це все-таки бажання Міжнародного олімпійського комітету. Саме він протягав [РФ] на олімпіади під різними статусами, під різними “без прапорів”, “без гімнів”, без згадки: олімпійська команда Росії, олімпійська команда російського олімпійського комітету — як завгодно це називали, аби протягнути. Не кийком, то палицею, ось як це називається. Не можна було цього робити”, — вважає спортивний журналіст Євген Зінченко.

Не висловлюватись на підтримку війни Росії проти України та не вживати допінг — такі умови участі в Олімпіаді спортсменів із Росії та Білорусі озвучили у МОК на початку 2023 року. У середині серпня, як повідомила Deutsche Welle, 39 депутатів Європарламенту надіслали листа голові комітету Томасу Баху із закликом вимагати від атлетів підписати документ, в якому вони засуджують російську агресію проти України. Але й цих заходів недостатньо. Диктаторам та авторитарним режимам властиво використовувати спорт для розширення свого впливу, написали євродепутати голові МОК.

“Якщо російські атлети будуть на Олімпіаді, то російські пропагандисти намагатимуться перетворити це свято спорту на свято пропаганди, як це свого часу зробив Гітлер. Я вірю, що МОК не дозволить агресорам це зробити. Також я не виключаю, що росіяни зроблять “жест доброї волі” і скажуть, що не поїдуть на Олімпіаду, на яку їх і так ніхто не запрошує”, — прокоментував міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт в інтерв’ю AFP.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська армія зруйнувала або пошкодила 343 спортивні об’єкти та вбила 340 українських спортсменів та тренерів.

https://youtu.be/lPQJk6wJU68?t=5829

Читайте також: Це промоутери геноциду і війни, — Подоляк про російський спорт

Раніше в ефірі телеканалу FREEДОМ народний депутат України Жан Беленюк заявляв, що Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дуже ризикує, допускаючи російських та білоруських спортсменів до змагань. За його словами, МОК переклав відповідальність із себе на плечі міжнародних федерацій, але суть від цього не змінюється.

Читайте також: Ситуації з допінгом достатньо, щоб повністю закрити світовий спорт для РФ — думка спортивного журналіста

Прямий ефір