На окупованих територіях Запорізької області закони не працюють: про судилища та вироки за українську символіку розповів Федоров

Іван Федоров. Скріншот: uatv.ua

На тимчасово окупованих територіях Запорізького регіону закони не працюють, у місцевих забирають житло, а самих людей — в полон. Крім того, росіяни організовують роботу так званих судилищ, аби виносити вироки навіть за українську музику у телефонах. Про це сьогодні, 14 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ міський голова Мелітополя Іван Федоров. 

“Не тільки безправ’я, це беззаконня, тому що сьогодні на тимчасово окупованій частині Запорізької області не працюють жодні закони. Закони України, на жаль, не працюють, тому що ця територія окупована, закони Росії теж не працюють. Йде просто виїмка житлових приміщень, арешти, людей забирають людей у полон, і це все не про закон”, — сказав він.

Мер зазначив, що сьогодні Запорізькою областю “керує” місцевий колабораціоніст Євген Балицький, а також представники ФСБ. 

Так, жоден мелітопольський суддя не погодився співпрацювати з владою окупованого Росією регіону: “їм довелося завозити суддів і шукати пенсіонерів”, каже Федоров.

“Те, що дві пенсіонерки з Мелітополя, які раніше були суддями, погодилися співпрацювати з ворогом — правда. Але з організацією цього процесу у ворога великі складнощі, ніхто не погоджується з ним співпрацювати”, — підкреслив він. 

Але, є і результати роботи “судової системи” росіян на окупованих територіях.

“Перші результати роботи цього судилища, коли людей за наявність українського прапора, за наявність української символіки або українських пісень у телефоні загалом, за українську позицію насамперед приводять до цих “судів”, виносять вироки, не знаю, від кількох місяців адміністративного штрафу до трьох років позбавлення волі. Ми бачили такі випадки: дівчину, яка розтоптала російський прапор у Мелітополі судили, якщо я не помиляюся, на три роки позбавлення волі. Тому, ці придумані структури тільки для того, щоб посилити терор і репресії на тимчасово окупованій території”, — підсумував Іван Федоров.

Читайте також: Молодь — найбільш вразлива перед терором окупантів категорія, — мер Мелітополя

Як Іван Федоров повідомляв раніше, на окупованій частині Запорізької області росіяни планують відкрити “інститут уповноваженого з прав людини”. При цьому тривають викрадення, тортури, нав’язування російських паспортів місцевому населенню. 

Прямий ефір