“Є точки переходу, плацдарм розширюватиметься”: ситуацію на лівому березі Дніпра на Херсонщині прокоментував оглядач

Денис Попович. Фото: detector.media

В Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що українські військові, ймовірно, висадилися на східному березі Херсонської області. Однак поки невідомо, чи вдалося їм закріпитися на лівому березі Дніпра. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що приводів для ажіотажу навколо ситуації на лівобережжі немає. Якщо ЗСУ все ж вдасться там закріпитися, то щонайменше це плацдарм, який розширюватиметься. І головне — це найкоротший шлях до адміністративних кордонів тимчасово окупованого Криму. Таку думку озвучив військовий оглядач Денис Попович в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 13 серпня.

“Є офіційна позиція Міністерства оборони України, ми її враховуємо. Зокрема, Анна Маляр пропонує не роздмухувати з цього приводу радість, а, скажімо так, тихо стежити за ситуацією. З іншого боку, є безліч неофіційних підтверджень того, що вже існує другий плацдарм на лівобережжі. Перший був біля Антонівського мосту, а це вже щонайменше друга точка переходу української армії на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Й ці підтвердження надходять як з українських джерел, так і з російських джерел. Там уже карта оновлюється бойових дій відповідно до цієї нової точки входу на лівий берег Дніпра. Тому ось таке різноспрямоване ставлення до цієї ситуації”, — сказав оглядач.

Якщо говорити про те, що справді ЗСУ перейшли на лівий бік Дніпра, біля села Козачі Лагері, то щонайменше це плацдарм, який буде розширюватися з часом, вважає Попович.

“Крім того, це найкоротший шлях до адміністративних кордонів Криму, що дуже важливо. І третій аспект полягає в тому, що в будь-якому випадку цей плацдарм відволікатиме увагу російських військ, зокрема й від Запорізької області. За деякими даними, там російські окупанти вже “розпаковують” стратегічні резерви. Тобто очевидно, їм доведеться звертати увагу ще й на Херсонську область. Що, знову ж таки, розтягує їхні сили і сприяє швидшому просуванню ЗСУ. Ось поки що така ситуація, за тієї умови, якщо дійсно численні джерела, які говорять про наш новий перехід на лівий берег Дніпра, не спотворюють правду”, — резюмував військовий оглядач.

Читайте також: Сили оборони України досягли тактично значущого успіху на двох напрямках — що це означає на практиці, пояснив експерт

Нагадаємо, війська РФ продовжують атакувати на чотирьох напрямках у Донецькій області. На Мар’їнському та Донецькому успіхів у окупантів немає, але там тривають запеклі бої. 

Прямий ефір