Держпереворот у Нігері: США закликають заколотників відмовитися від насильства й повернути президента до влади — подробиці (ВІДЕО)

Акція прихильників держперевороту в Нігері. Фото: ap.org

Нігер вважався ключовим союзником Заходу в протистоянні радикальним ісламістам в африканському регіоні Сахель. Тому президент Нігеру Мохамед Базум, якого відсторонили від посади внаслідок державного перевороту, звернувся до США та світової спільноти по допомогу у відновленні конституційного порядку в країні, повідомляє FREEДОМ.

“Наш уряд прийшов до влади внаслідок демократичних виборів 2021 року. Будь-яка спроба повалити законний уряд має бути відкинута, і ми високо цінуємо рішуче і недвозначне засудження цих цинічних зусиль, спрямованих на підрив чудового прогресу, досягнутого Нігером в умовах демократії. Сполучені Штати, Африканський і Європейський союзи, а також Економічне співтовариство західноафриканських держав голосно і чітко заявили: цей переворот має закінчитися, і хунта повинна звільнити всіх, кого вона незаконно заарештувала”, — цитує Базума видання The Washington Post.

Виконувачка обов’язків першого заступника держсекретаря США Вікторія Нуланд 7 серпня відвідала Нігер. Там вона провела переговори з військовими, які раніше усунули законно обраного президента від влади. У зустрічі з самим поваленим президентом Вікторії Нуланд відмовили.

“Ці бесіди були надзвичайно відвертими й часом доволі важкими. Це була перша розмова, в якій США пропонували свої добрі послуги, якщо у людей, відповідальних за [переворот], є бажання повернутися до конституційного порядку”, — цитує Нуланд агентство Reuters.

На тлі перевороту в Нігері адміністрація Сполучених Штатів призупиняє реалізацію низки програм з надання допомоги державі. Йдеться про сотні мільйонів доларів США.

“Ми тимчасово призупиняємо допомогу уряду. Це вплине на допомогу уряду в цілях розвитку, і в галузі безпеки. Це значна сума. І ми сподіваємося, що ця пауза буде скасована, якщо лідери хунти відійдуть убік і завтра відновлять конституційний порядок”, — заявив офіційний представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

Крім США, фінансову підтримку Нігеру вже зупинили Європейський Союз, Франція та Німеччина. А 30 липня нинішній глава Економічного співтовариства країн Західної Африки, президент Нігерії Бола Тінубу на екстреному саміті лідерів держав-членів блоку заявив, що якщо конституційний порядок у Нігері не буде відновлено й не буде звільнено президента Базума до 6 серпня, то блок розгляне всі можливості, зокрема й військові. У відповідь на це організатори перевороту закрили повітряний простір Нігеру та пообіцяли захищати державу.

Це рішення вже створило проблеми для авіакомпаній. Європейські перевізники повідомили про збої й припинення польотів по всьому Африканському континенту.

“Закриття повітряного простору Нігеру значно розширило територію, над якою не можуть літати більшість комерційних рейсів між Європою і Південною Африкою”, — ідеться в повідомленні в блозі служби FlightRadar24.

У Євросоюзі вважають, що у Нігеру все ще є шанс вирішити проблеми дипломатичним шляхом.

“Одне можна сказати напевно: не буде жодних позитивних наслідків, якщо цей переворот продовжиться. Я маю на увазі, що кожного разу, коли відбувався військовий переворот і скидали демократично обрані інститути, це призводило до ризиків для безпеки в регіоні”, — заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби Єврокомісії Петер Стано.

Держдепартамент США чітко позначив наслідки для двосторонніх відносин, якщо Нігер не відновить поваленого президента Базума на посаді або піде шляхом Малі та закличе в країну найманців із ПВК “Вагнер”.

Читайте також: Ніхто не хоче віддавати Нігер у російсько-китайське середовище, — Божко про переворот й можливості вирішення конфлікту

Нагадаємо, 26 липня в африканському Нігері стався державний переворот. Військові Національної гвардії затримали президента країни Мохамеда Базума й оголосили про його повалення. Вони сформували Національну раду з охорони батьківщини (військову хунту), яка 28 липня проголосила командувача президентської гвардії генерала Абдурахамана Чіані главою перехідного уряду. Ситуація в країні не стабілізувалася досі.

Прямий ефір