Українські розробники працюють над морським дроном, здатним нести до 5 тонн вибухової речовини, — Рябих

Валерій Рябих. Фото: ukrinform.ua

Українські морські дрони мають вибірковість і велику дальність. Про це сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав директор із розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

Він акцентував, що морські дрони українського виробництва відрізняються “вибірковістю хірургічного інструменту”.

“І в цьому плані якраз ось ці дрони, які використовують зараз Сили оборони України на морі, вони володіють такою високоточною властивістю, властивістю вибірковості, що дає змогу не тільки вибірково вражати самі цілі, а й обирати ступінь завдання шкоди цим цілям, що також відповідає сучасним канонам ведення війни. І ось на відміну, припустімо, від тих самих агресорів, які використовують сліпі ракети Х-22 з відхиленням від 500 метрів до півтора кілометра та завдають ударів по житлових кварталах й торговельних центрах такими засобами, чим, звісно ж, скоюють воєнні злочини, тут ідеться про хірургічне застосування високоточних сучасних засобів”, — сказав Рябих.

Як приклад він навів ураження подібним засобом російського танкера SIG.

“Коли ми бачили, що, вийшовши в район завдання удару, оператор провів ідентифікацію цілі, аж до того, щоб, пройшовши вздовж борту, визначити точно за написом, що це саме той засіб. Потім, вийшовши на лінію атаки, він вибрав місце, яке б забезпечило таке мінімальне ураження, але безповоротне, без нанесення екології та членам екіпажу цього санкційного судна”, — сказав експерт. 

Рябих також зазначив, що українські розробники не стоять на місці: триває робота над засобами ураження більшої дальності різних модифікацій.

“Ось нещодавно на такій інноваційній платформі Brave1, на якій зосереджуються найпередовіші рішення українських компаній, було презентовано такі засоби як гібридний безпілотник “Толока”. Основна частина рухається під водою, а над водою перебуває тільки антена з сенсорами різних приймачів… І тут потрібно зазначити, що на виставці, організованій цією платформою, було представлено 3 подібні апарати”, — сказав експерт.

Він розповів, що, наприклад, дрон TLK-150 “Толока” дає змогу вражати цілі супротивника на відстані до 100 кілометрів і може нести вибухові речовини в кількості 20-50 кілограмів, що можна порівняти з можливостями звичайної торпеди. Водночас TLK-1000 — більш сучасна версія, заявлена на цій виставці, здатна вражати цілі противника на відстані до 2 000 кілометрів. При цьому, як заявлено розробниками, цей дрон може нести на собі заряд до 5 тонн вибухової речовини, що може дозволити знищити найбільші цілі зі складу Чорноморського флоту РФ.

“Відповідно, цей процес і розробки, і апробації, він триває. Сподіваємося, що кожен день буде приносити тут нам новини, і, відповідно, буде приносити нові успіхи й українським розробникам, й українській оборонній промисловості, ну й, відповідно, захисникам України”, — сказав Рябих.

Читайте також: Українські надводні дрони стали серйозною проблемою для флоту РФ й продовжують еволюціонувати, — Коваленко

Нагадаємо, в ніч на 4 серпня під час атаки дронів на порт Новоросійська було пошкоджено великий десантний корабель РФ “Оленегорский горняк”. У ніч проти 5 серпня біля тимчасово окупованої Керчі було підбито російського танкера SIG.

Прямий ефір