Величезні втрати російської армії фіксують журналісти: де Кремль візьме нове “гарматне м’ясо” (ВІДЕО)

Ілюстративне фото. Фото: dialog.ua

Російська служба BBC встановила імена 29 217 російських військових, які загинули на війні проти України. Кожен третій із них був мобілізованим. На думку експертів, реальні втрати набагато вищі. Російське видання “Медиазона” повідомляє, що за найбільш обережною оцінкою, до серпня РФ могла втратити 60 тис. людей загиблими, передає FREEДОМ.

Чисельність особового складу у російській армії стрімко скорочується. Особливо високі втрати серед російських офіцерів. Як повідомляє BBC, з початку українського наступу РФ втратила щонайменше двох генералів, 10 полковників, 8 підполковників і 14 майорів. Великі втрати змушують Міноборони РФ поповнювати ряди військовослужбовців у будь-який спосіб. Адже, попри заяви Путіна, часткова мобілізація у Росії формально триває . А пов’язані з нею закони посилюються. У Держдумі запропонували запровадити кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу з мобілізації.

“Чинна редакція статті 328 Кримінального кодексу Російської Федерації встановлює відповідальність за ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби. Перша частина статті вводить покарання за ухилення від призову на військову службу за відсутності законних підстав для звільнення від цієї служби, починаючи від штрафу розміром до 200 тис. рублів і до позбавлення волі на строк до двох років”, — цитує текст законопроєкту російське видання “Новая газета”.

У штрафи не вірять ані експерти, ані самі потенційні мобілізовані. У разі ухвалення законопроєкту Кремль, напевно, застосовуватиме кримінальне покарання.

“Необхідно відновити статус-кво, вирівняти ситуацію, оскільки є відповідальність за ухилення від служби за призовом, а за ухилення від служби з мобілізації — ні. Тим часом військова служба — це державна справа. І яким би шляхом людина до служби не прийшла, якщо вона порушує свої обов’язки, відмовляється від їх виконання, вона має бути покарана. Все дуже просто”, — заявив голова комітету Держдуми VIII скликання з оборони Андрій Картаполов, якого цитує “Медіазона”.

Водночас суд Ханти-Мансійського автономного округу РФ дозволив військкоматам призивати на фронт громадян, які отримали броню від мобілізації за місцем роботи.

“Згідно з пунктом 5 “Методичних рекомендацій з бронювання громадян РФ”, бронь не є абсолютною підставою для надання відстрочки, тому що для виконання своїх мобілізаційних заходів військові комісаріати мають право залучати заброньованих громадян”, — цитує рішення суду видання “Фокус”.

Рішення призивати раніше заброньованих громадян експерти називають абсурдним.

“Заброньовані громадяни на кшталт кріпаків: відстрочка на підставі броні дуже ненадійна, бронь завжди може переглянути роботодавець або комісія з бронювання”, — зазначили в юридичній коаліції “Заклик до совісті”, яку цитує Російська служба BBC.

При цьому варто зазначити, що будь-які процедури, пов’язані із бронюванням громадян у РФ, видаються під грифом “для службового користування”. Що, як стверджують юристи, є антиконституційним.

Читайте також: Кожна нова хвиля мобілізації у РФ заздритиме попередній, — Ступак

Прямий ефір