Путін і Ердоган провели телефонні переговори — підсумки

Реджеп Ердоган і Володимир Путін. Фото: eurointegration.com.ua

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сьогодні, 2 серпня, провів телефонні переговори з главою Кремля Володимиром Путіним. Під час бесіди лідери країн обговорили зернову угоду і домовилися про візит Володимира Путіна в Анкару. Про це повідомили в канцелярії президента Туреччини, інформує FREEДОМ.

Реджеп Едоган наголосив на важливості уникнення ескалації у війні проти України, а також зробив акцент на значущості Чорноморської зернової ініціативи, яку він розглядає як “місток миру”. Турецький лідер наголосив, що від припинення поставок українського продовольства найбільше постраждають країни, які потребують зерна і мають низькі доходи.

“Президент Туреччини наголосив, що ціни на зерно, які знизилися на 23% протягом періоду реалізації ініціативи, за останні два тижні зросли на 15%. Реджеп Таїп Ердоган наголосив, що Туреччина продовжить докладати інтенсивних зусиль і дипломатію для продовження зернової угоди”, — йдеться в повідомленні Управління з комунікацій президента Туреччини у Twitter.

Одразу після того, як Росія 17 липня повідомила про свій вихід із Чорноморської зернової ініціативи, президент Туреччини заявляв, що поговорить про продовження дії цієї угоди під час зустрічі з Путіним. Тоді він зазначив, що візит глави Кремля до Анкари може відбутися в серпні.

Зазначимо, за ордером Міжнародного кримінального суду, виданого за звинуваченням у незаконній депортації тисяч дітей з України, Путіна можуть заарештувати в будь-якій зі 123 країн, які ратифікували Римський статут. Туреччина не підписувала цей документ і не визнає юрисдикцію суду в Гаазі.

Читайте також: Туреччина сподівається, що зможе домовитися з Росією про відновлення зернової угоди в Чорному морі, — Рейтерович

Нагадаємо, 21 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонні переговори з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Прямий ефір