З якою метою Кремль створює зону напруги на кордоні з Польщею та Литвою — думка Закаєва

Ахмед Закаєв. Скріншот: uatv.ua

Кремль знає, що війну проти України вони програли. Їхнє завдання — не виправдовуватися після поразки, а якомога довше розтягнути цю війну, зокрема створюючи зону напруження на кордоні з Польщею і Литвою. А наскільки воно буде ефективним, залежить від багатьох елементів, які вони намагаються використати для того, щоб це подовжити. Таку думку сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив голова Кабінету міністрів Чеченської Республіки Ічкерія за кордоном Ахмед Закаєв.

“Путін і російська пропаганда вже багато місяців намагаються представити своєму електорату, цьому бидлу, яке чекає від них перемоги, представити все так, що Росія воює з усім НАТО, тобто з усім світом. Вони щодня доводять, переконують, і в риториці постійно підкреслюється “війна проти НАТО”, а реально жодних картинок навіть для того, щоб це продемонструвати, у них немає. І, звичайно, цей режим і сьогоднішнє злочинне керівництво Росії битимуться до кінця. Тому що це питання їхнього життя. І тому їм сьогодні дуже важлива не сама перемога, вони знають, що Росія вже не переможе ні Україну, ні в цій війні, їм потрібно якомога розширити цей конфлікт для того, щоб якомога довше це розтягнути”, — сказав він.

Політик пояснив, що якщо конфлікт розширюється, то йде мобілізація суспільства.

“Саме в цьому ключі вони почнуть говорити “на нас світ напав” або “Польща напала, і ми повинні захистити нашу батьківщину, нашу вітчизну”. Це — відсутній елемент злочинної пропаганди, яку веде Путін. Тому вони намагаються провокувати ситуацію на кордоні з Польщею. Вони розуміють, що ніякого широкомасштабного вторгнення [не буде]. Сам інцидент навіть на кордоні сприятиме виправданню тієї пропаганди, поразок, які сьогодні вона зазнає на лінії фронту в Україні. Тільки з цією метою. “Ми програли НАТО” або “ми не можемо так швидко перемогти, тому що ми воюємо з НАТО””, — висловився Закаєв.

Читайте також: Завданням ПВК “Вагнер” є не вторгнення до Польщі і країн Балтії, — думка Алесіна

Нагадаємо, польський громадський діяч і вчений Ришард Купідура, коментуючи заяви прем’єра країни Матеуша Моравецького про те, що найманці ПВК “Вагнер” вирушили в бік Сувальського перешийка і можуть дестабілізувати ситуацію з мігрантами на кордоні, заявив, що “вагнерівці”, які перебувають на території Білорусі, можуть атакувати прикордонну інфраструктуру Польщі. Якщо “вагнерівці” атакують польську прикордонну інфраструктуру, це стане приводом застосувати 5 статтю НАТО.

Читайте також: “Вагнерівці” цілком здатні створити проблеми для прикордонних сил Польщі та Литви, — Селезньов

Прямий ефір