“Вагнерівці” цілком здатні створити проблеми для прикордонних сил Польщі та Литви, — Селезньов

Владислав Селезньов. Скріншот: uatv.ua

Можливо, зараз відбувається передислокація частини підрозділів армії “Вагнера” Пригожина до інших регіонів Республіки Білорусь. Адже не просто так Польща і Литва активізували свою діяльність поблизу прикордоння. Вони відчувають, що можливі провокації. Таку думку сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий оглядач, колишній речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

“Навряд чи ці провокації будуть пов’язані з якимось вторгненням, але створити проблеми для прикордонних сил двох цих європейських країн “вагнерівці” цілком здатні. Тому я думаю, що в перспективі на нас очікують досить тривожні часи, але я впевнений, що і армія Республіки Польща, і наші литовські партнери вельми серйозно та раціонально підійдуть до купірування цих проблем для того, щоб “вагнерівці”, навіть якщо й ризикнуть потикатися на територію суверенних держав, отримають таку гідну та жорстку відсіч, що вони втратять будь-який інтерес до цих територій і спроб атакувати їх”, — сказав він.

Також військовий оглядач прокоментував заяву польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що понад сотню “вагнерівців”, які перебувають у Білорусі, перекинуто в район Сувалкського коридору, де проходить кордон Польщі з Литвою. За словами Моравецького, ситуація стає ще небезпечнішою. Рух найманців групи “Вагнер” у напрямку під Гродно РБ — крок подальшої гібридної атаки на польську територію.

“Я думаю, вони не наважаться. Тому що технічно це неможливо реалізувати, навіть якщо вони задіють усі свої 3600 найманців — це вкрай мало для того, щоб реалізувати такого роду проєкт. Але те, що провокація в принципі можлива в ближньому прикордонні, такий варіант виключати не можна”, — каже Селезньов.

Крім того, колишній спікер Генштабу ЗСУ вважає, що в будь-якому разі українська армія, українські Сили оборони будуть готові допомогти західним партнерам.

“Так само як вони свого часу простягнули нам руку допомоги, щоб по максимуму купірувати всі ці загрози, які виникають через діяльність ПВК “Вагнер”. Про деталі я говорити не готовий, але в будь-якому разі весь цивілізований світ згуртований, об’єднаний заради спільної мети — купірувати це зло XXI століття, яке нині представляє уряд РФ, відповідно, і його армія”, — резюмував Владислав Селезньов.

Читайте також: Завданням ПВК “Вагнер” є не вторгнення до Польщі і країн Балтії, — думка Алесіна

Нагадаємо, польський громадський діяч і вчений Ришард Купідура, коментуючи заяви прем’єра країни Матеуша Моравецького про те, що найманці ПВК “Вагнер” вирушили в бік Сувальського перешийка і можуть дестабілізувати ситуацію з мігрантами на кордоні, заявив, що “вагнерівці”, які перебувають на території Білорусі, можуть атакувати прикордонну інфраструктуру Польщі. Якщо “вагнерівці” атакують польську прикордонну інфраструктуру, це стане приводом застосувати 5 статтю НАТО.

Прямий ефір